А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Свиний грип та інші епідемії – Божа кара чи вплив космічних ритмів?

Мы дети Космоса. И наш родимый дом
Так спаян общностью и неразрывно прочен,
Что чувствуем себя мы слитыми в одном,
Что в каждой точке мир — весь мир сосредоточен...
И жизнь — повсюду жизнь в материи самой,
В глубинах вещества от края и до края
Торжественно течет в борьбе с великой тьмой,
Страдает и горит, нигде не умолкая.
О. Чижевский


'СвинийПереживаючи останнім часом епідемію свиного грипу більшість українців задаються запитаннями «Чому на нас звалилася ця напасть і Чи найближчим часом не можуть виникнути ще подібні жахливі епідемії? Епідемії - одне з найзгубніших для людини небезпечних природних явищ. Статистика свідчить про те, що інфекційні захворювання забрали більше людських життів, ніж війни. Хроніки і літописи донесли до наших часів описи жахливих пандемій що спустошили величезні території і знищили мільйони людей За давніх часів це пояснювали Божою карою: мовляв, люди грішні, ось Бог і наслав хворобу. Наші предки, напевно, були не так вже далекі від істини. Вони здогадувалися, що джерелом бід є щось, що знаходиться за межами нашої планети, але здатне впливати на процеси, що відбуваються на Землі. Одним з перших дослідників який виявив певну закономірність між космічними процесами та подіями на Землі був відомий дослідник XIX століття Олександр Чижевський, який пов’язував виникнення епідемій, стихійних лих, великих соціальних збурень з циклами сонячної активності. О. Л. Чижевський виявив ряд закономірностей у проходженні історичних подій на Землі і сонячної активності в ці періоди. Саме ці періоди сприяють «об'єднанню мас; висуненню вождів, полководців; торжеству ідей, підтриманих масами; повстанням, смутам, бунтам, заколотам, революціям; а також різним війнам, походам, переселенням».
Саме на роки максимальної активності Сонця, за вибірковим дослідженням Чижевського, припадають великі катастрофи людства і поворотні пункти світової історії: 1306 рік — повстання в Англії, 1358 — повстання у Франції. 1368 — повстання в Китаї, 1381 — повстання в Англії, 1492 — падіння мусульманського ярма в Іспанії, 1525 — повстання в Німеччині, 1648 — революція в Англії, 1789 — революція у Франції, 1830 — липнева революція у Франції, 1848 — лютнева революція у Франції, 1870 — Паризька комуна, 1905 — лютнева революція в Росії, 1917 — жовтнева революція в Росії.

Великі переселення народів у 374, 409, 449–452, 568 роках припали на максимальні періоди сонячної активності. Те ж стосується і знаменитих хрестових походів, воєн та інших кривавих епізодів історії людства[Див. Чижевский А. Физические факторы исторического процесса. — Калуга: Калуга-Марс, 1924.

За результатами дослідження причин виникнення епідемій Олександр Чижевський виступив восени 1915 р. в Московському археологічному інституті з доповіддю, що називалася: «Періодичний вплив Сонця на біосферу Землі». В ній він доводив, що винуватцем виникнення більшості епідемій є наше денне світило.

Чижевський вивчив всі відомості про чумні епідемії що траплялися впродовж 14 століть. Побудувавши графік смертності жителів Аугсбурга і нанісши на нього почерпнуті з хронік зведення про північні сяйва тих років, які залежать від сонячної активності, він виявив між цими, здавалося б, далекими один до одного феноменами, виразний взаємозв'язок. О. Чижевський досліджував також залежність від сонячної активності поширення захворювання поворотного тифу, що можна побачити на графіку.

'Свиний
Співставлення захворюванності на тиф у Москві (1- пунктирна лінія (1883–1918) с числами Вольфа (мірою сонячної активності) (2 – суцільна лінія). (по О.Л.Чижевському)

Подібна періодичність властива і спалахам інших хвороб. Збільшення сонячної активності було відмічене вченими і під час бурхливого спалаху холери в Індії в 1769 р. 20 серпня 1982 року в Гамбурзі, в період максимуму сонячної активності, був максимальний спалах захворювань на холеру. Грецький історик Фукідід повідомляв, що епідемія, яка була в Аттиці з 436 до 427 рр. до н.е, супроводжувалась морськими повенями, засухами, неврожаями, посиленням діяльності вулканів. В 1542 році в Константинополі виникла чума, а в наступному році по всій Європі пройшла хвиля землетрусів. В розпал епідемії холери у 1364 - 1367 рр. китайські літописці, відзначають появу на Сонці таких великих плям, що їх можна було побачити неозброєним оком.

Якщо проаналізувати початок епідемії «свиного грипу», то перші випадки захворювання були зареєстровані у Мексиці у квітні 2009 року. Згідно досліджень науковців з кінця 2008 року розпочався 24 -й одинадцятирічний цикл сонячної активності. І саме у квітні 2009 року було зареєстровано один з найбільших цього року протуберанців (викид плазми з атмосфери Сонця). Явище було зареєстроване 17 квітня 2009 року космічними телескопами ТЕСИС на борту російського супутника КОРОНАС-ФОТОН. (Див NEWSru.ua // newsru.ua/world/20apr2009/protuberanec.html). Хоча потрібно також враховувати і точку зору скептиків, які впевнені, що це простий збіг, тому що не кожний протуберанець супроводжується спалахом хвороби і також будуть праві. У кінці жовтня цього року також було відмічено збільшення сонячної активності. 26 жовтня прес-служба Фізичного інституту імені Лебедєва РАН (ФІАН) повідомляла, що «за останні два дні спостерігається різке посилення сонячної активності, основною причиною якого стала поява на світилі відразу двох нових активних зон. Вони отримали номери 1028 і 1029 в каталозі NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration, USA). Нинішнє зростання активності вже почало відображатися на Землі. З 22 до 25 жовтня на Землі зареєстровано п'ять слабеньких збурень магнітосфери сумарною тривалістю більше 10 годин. У найближчі дні цей вплив, очевидно, буде посилюватися. Причина в тому, що зона 1029 напередодні перетнула нульовий сонячний меридіан і перейшла зі східної півкулі Сонця в західну, яка має значно більшу геоефективність ", - наголошується в повідомленні. (Див. Новинар // novynar.com.ua/tech/88245). Через кілька днів прояви сонячної активності відчули всі живі організми на нашій планеті, вважають деякі науковці. Зокрема доктор медичних наук, професор, директор НДІ медико-екологічних проблем МОЗ України Леонід Власик зазначає, що -: «із сонячними спалахами пов’язують активне збудження інфекційних хвороб і описано, що саме під час сонячної активності здатність до збільшення вірусних захворювань зростає. Це могло стати і причиною такої великої активності сезонного вірусу грипу і каліфорнійського». Професор також зазначив, що сонячна активність і магнітні бурі, які виникають під впливом цієї активності, призводить до «зменшення кількості лейкоцитів, еритроцитів. Зростання згортання крові. Зменшення кількості енергії, яка необхідна для того, щоб організм забезпечував свою діяльність. Зниження резистентності». Слід також відзначити, що перші випадки зараження людей збудниками не менш небезпечного «пташиного грипу» зареєстрували в Гонконзі в 1997 році. І саме у вересні 1997-го відбувся перший значимий сплеск активності 23 одинадцятирічного циклу сонячної активності, коли на видимому диску Сонця з'явилися перші дві великі групи плям.Формальний початок цього циклу приходиться на травень 1996 року.

Виникнення епідемій може відбуватися не лише на початках 11 річних циклів сонячної активності, але й на її піках. Якщо проаналізувати піки сонячної активності (1957, 1968, 1979, 1989 і 2000) з найбільшими пандеміями останніх років, то можна виявити також цікаву закономірність, що більшість з них приходилася на роки максимуму сонячної активності. Так в 1957-1958 роках сталася пандемія викликана вірусом H2N2, яка отримала назву "Азіатський грип". Пандемія почалася в лютому 1957 року на Далекому Сході і швидко поширилася по всьому світу. Лише у США під час цієї пандемії померло більше 70 тисяч чоловік.

У 1968-1969 роках стався середній по тяжкості "гонконзький грип", викликаний вірусом H3 N2. Найчастіше від вірусу страждали літні люди старші 65 років. Всього число загиблих від цієї пандемії склало близько 34000 хворих У 1977-1978 роках сталася відносно легка по ступеню тягаря пандемія названа "російським" грипом, яка також була викликана вірусом грипу H1N1.

Найбільш серйозною епідемією із часів «чорної смерті» була «іспанка» , що охопила світ в 1918 році і за один рік забрала 30 мільйонів життів в усіму світі, і близько 600 000 з них у Сполучених Штатах. Для порівняння: за чотири роки Першої світової війни, саме перед 1918 роком, загинуло 8 мільйонів чоловік. І хоча в ці роки сонячна активність і не була досить значною, але значний вплив на поширення епідемії мали соціальні чинники- революції, війни, які в значній мірі збільшували руйнівну силу епідемії.

'Свиний

Інтенсивність сонячних спалахів по рокам за результатами спостережень (вверху)
і за даними моделювання (внизу)


Дійсний академічний радник Академії інженерних наук РФ Юрій Зайцев зазначає: "Зміни сонячної активності і їх вплив на найрізноманітніші явища та процеси на Землі виявлено вже давно. Проте її механізми як і раніше залишаються до кінця нез'ясованими. Війни, революції, духовні, наукові і технічні прориви, катастрофи, навіть кількість самогубств - всі ці різнорідні явища якимсь чином пов'язані з сонячною активністю»

Щоб пояснити, яким чином здійснюється вплив сонячної активності на земні процеси, зокрема на виникнення епідемій О. Чижевський проводив дослідження мікроорганізмів і у 1935 зробив важливе відкриття: мікроорганізми досить потужно реагують на спалахи сонячної активності, стаючи помітно агресивнішими. Подібні дослідження проводив і казанський лікар Сергій Вельховер, який впродовж 20 років (з 1923 по 1942 рік) вивчав періоди зростання певних груп бактерій. Спостерігаючи за зростанням мікробних тіл в обширній групі коринебактерій він прийшов до констатації небувалого феномену - періодичності посиленого зростання бактерій, яка укладаються в чітко виокреслені терміни. Вони відповідають такій закономірності: 1,2,4,8,16,32 одиниць часу. Ці цифри суть члени ряду геометричної прогресії які по іншому можна назвати обертонами.

Враховуючи цю обставину і те, що обертони властиві хвилеподібним рухам матерії - випромінюванням, - С. Вельховер висунув наступну гіпотезу: моменти посиленого зростання коринебактерій є результатом імпульсів потужної короткохвильової радіації космічного походження. Своїми багатолітніми дослідженнями він довів, що зростання коринебактерій протікають циклічно, мають свої максимуми і мінімуми і тривають в середньому 11 років. Вони збігаються з циклами активності Сонця. Вивчення періодів зростання коринебактерій дозволили С. Вельховеру робити метеорологічні і космогонічні прогнози, завчасно визначати періоди підвищеної бактеріальної вірулентності (від лат. Virulentus — «отруйний» - ступінь хвороботворності (патогенності) даного інфекційного агента. Про величину вірулентності судять по тяжкості захворювань, що викликаються вірусом або мікробом).

На жаль, це космобіологічне відкриття не зрозуміли його сучасники. Лише через 25 років після смерті вченого вони отримали визнання і увійшли до світової науки під назвою ефекту Чижевського - Вельховера (1967 р.).

Пізніше вчені довели, що залежно від сонячної активності змінюється і чисельність інших мікроорганізмів, таких як амоніфікуючі і нітрифікуючі бактерії. Інакше кажучи, сонячна активність сама «удобрює» грунт. Зміна клімату і як наслідок зростання рослин, пов'язаного з сонячною активністю, наводить також до циклічних змін популяцій тварин — як травоїдних, так і хижаків, що поїдають їх, зокрема до періодичного масового розмноження сарани. Зрештою вся біосфера в тій або іншій мірі опиняється залежною від сонячної активності.

Найнаочнішим проявом впливу космічних умов на життя рослин є чергування товщини річних кілець дерев. Графік залежності утворення річних кілець, на яку безпосередньо впливають кількість опадів і температура, дуже добре накладається на цикли сонячної активності. Ще до відкриття 11-літнього сонячного циклу англійський астроном Гершель зіставив зібрані їм майже за двісті років дані про сонячні плями з ринковими цінами на пшеницю. Зв'язок виявився дуже простим і чітким — ціни були тим меншими, чим вищою була сонячна активність. Клімат в цей час стає вологішим, тому урожаї пшениці — ряснішими, а ринкові ціни на неї — нижчими. Також встановлена певна закономірність щодо врожайності: у Північній півкулі найбільша врожайність припадає на роки максимуму сонячної активності, в Південній півкулі - навпаки, найбільш рясні врожаї збирають, як правило, в епохи мінімуму. Також встановлений зв’язок сонячної активності з погодно-кліматичними змінами. Є цикл появи посухи з періодом близько 22 років. Не викликає суперечок зв’язок сонячної активності з частотою слідування гроз.

Зв‘язок циклів сонячної активності з процесами етногенезу досліджував Л. М. Гумильов. На думку вченого, саме виникнення і подальший розвиток етносів залежить від багатьох природних, у тому числі і космічних чинників (сонячної активності, магнітних полів і ін.). Але розвиток етносів значною мірою також визначається наявністю в них особливих людей – пассіонаріїв, що володіють наденергіжю, непереборним прагненням до наміченої цілі, нехай навіть ілюзорної. Саме активністю і діяльністю цих людей пояснюються, на думку Гумильова, головні історичні події в житті народів. Пассіонарії (діяльність та активність яких щільно пов'язана з ландшафтом, історичним часом і космічними чинниками) впливають на маси шляхом пассіонарської індукції.

Звичайно не можна вважати, що зміна сонячної активності це єдиний фактор який впливає на виникнення епідемій та інших процесів на нашій планеті. Директор астрономічної обсерваторії держуніверситету Іркутська, старший науковий співробітник Інституту сонячно-земної фізики Сибірського відділення РАН Сергій Язев зазначає, що, зважаючи на значні напрацювання Олександра Чижевського та його послідовників, заперечувати вплив Сонця на земні процеси не можна. Проте, на його думку, цей вплив не варто і перебільшувати. "Не варто думати, що збільшення кількості спалахів на Сонці відразу і напряму викликає зростання числа воєн і революцій. Зв'язок рівнів сонячної і соціальної активності виявляється шляхом складних математичних процедур, і не зовсім такий явний, як можна було б подумати після знайомства з творами Чижевського, - інакше цей зв'язок був би помітним для всіх», - повідомив Язев.

Сонячна активність та здоров’я людини

И вновь и вновь взошли на Солнце пятна,
И омрачились трезвые умы,
И пал престол, и были неотвратны Голодный мор и ужасы чумы.
И вал морской вскипел от колебаний,
И норд сверкал, и двигались смерчи,
И родились на ниве состязаний
Фанатики, герои, палачи.
И жизни лик подернулся гримасой:
Метался компас – буйствовал народ,
А над землей и над людскою массой
Свершало Солнце свой законный ход.
О, ты, узревший солнечные пятна
С великолепной дерзостью своей –
Не ведал ты, как будут мне понятны
И близки твои скорби, Галилей!”
О.Чижевський


'СвинийЩо ж таке сонячна активність. Со́нячна акти́вність — сукупність фізичних змін, які відбуваються на Сонці. Зовнішні прояви сонячної активності — сонячні плями, факели, флоккули, протуберанці тощо Прийнято вважати, що нормальний період сонячного циклу — одинадцять років. На протязі цього періоду кількість так званих «плям» на Сонці то збільшується, то зменшується; відповідно вплив на здоров'я людського організму та на певні природні процеси то зростає, то спадає. Сонячна активність підпорядкована декільком циклам, що накладаються один на одного, - одинадцятилітньому, тридцатипятилітньому, шестидесятилітньому та ще більшим. На думку вчених, новий цикл Сонця розпочався в кінці 2008 на початку 2009 року. Пік активності передбачають між 2011 і 2013 роком. Інтенсивність сонячного циклу вимірюється максимальним числом сонячних плям — чим їх більше, тим вище вірогідність того, що відбуватимуться сильні сонячні спалахи і викиди сонячної речовини. Співробітник відділу сонячної активності та сонячно-земних зв’язків Астрономічної обсерваторії Київського національного університету Н.Возницька зазначає, що сонячні спалахи – це швидкоплинні вибухові процеси в атмосфері Сонця, які займають відносно невелику, як для Сонця, площу – десятитисячні долі від видимої півсфери Сонця, що приблизно дорівнює площі планети на фоні диску світила. Така ділянка за півгодини тривалості потужного сонячного спалаху здатна випромінити стільки енергії, скільки Земля одержує від Сонця за рік. Ця енергія розповсюджується у всіх напрямках, лише частково потрапляючи в атмосферу Землі. Відстань від Сонця до Землі електромагнітне випромінювання долає за 8 хвилин, за десятки хвилин поверхні землі досягають найбільш енергійні частинки, а вся плазмова хмара – за десятки годин, інколи і скоріше. Часто спалахові частинки проходять далеко від Землі, тоді немає збурень земного магнітного поля. Вчені реєструють магнітну бурю на основі показів наземних магнітометрів або ж за супутниковими даними – виявляючи збільшення потоку протонів на орбіті Землі.

Вперше спалахи на Сонці помітив Г. Галілей в 1610–1611 рр. Та незважаючи на важливість цього явища, реєстрація сонячних плям проводилась з перервами. В 1843 році німецький астроном-любитель Генріх Швабе з Десау в результаті багаторічних спостережень за появою плям на Сонці підтвердив давно існуюче передбачення про регулярність флуктації. Причому Г. Швабе довів, що число плям на диску змінюється циклічно, досягаючи максимуму приблизно через 11 років. В середині ХІХ століття співробітник Цюріхської обсерваторії Рудольф Вольф установив, що середній період циклу рівний 11,2 року. Крім того, він запропонував міру кількості плям Сонця, згідно якої кожна пляма приймається за 1, а група – за 10 у день, що пізніше було прийнято за астрономічну міру – число Вольфа (W). До цього, правда, слід додати, що цикли з часом змінюються. Так за останні 200 років вони були рівними 11,2, а за 50 років – 10,5 років. З інтервалом приблизно 11,5 років на Сонці кількість темних плям збільшується в 10 і більше разів. Причому ці спалахи поступово набувають свого максимуму. Потім активність іде на спад. І через 7 років набуває свого мінімуму. Після цього знову числоплям поступово зростає і через 4 роки набуває 11 – річного максимуму.

Але яким чином зміна сонячної активності впливає на самопочуття і здоров'я людей?. Основоположник геліобіології О.Л. Чижевський на великому експериментальному матеріалі та на основі даних медичної статистики установив безпосередній зв'язок між зміною умов в космосі та станом здоров'я людей. Він довів, що сонячна активність і магнітні бурі, що її супроводжують, активно впливають на здоров'я людей. Звичайно не кожна людина може відчувати цей вплив, але частина чутливих людей і переважна більшість хворих людей є дуже сприйнятливими до цих впливів.

О. Л. Чижевський (1915 р.) помітив, що під час сонячної активності люди, котрі страждали хворобами нервової та серцево-судинної систем переживали досить сильні напади. Як встановив О.Л. Чижевський (1929), на зміни умов в космосі насамперед реагує нервова система людини. Цей висновок був підтверджений на статистичному матеріалі, який охопив більше 200000 випадків смерті від захворювань нервової системи за кілька років у великих містах Західної Європи. Після нього двоє французьких дослідників Фора і Сарду також виявили залежність між магнітними бурями і серцево-судинними захворюваннями. По їх викладеннях виходило, що в 85% спостережуваних міст Франції число серцево-судинних хворих збільшувалося в моменти магнітних бурь.

Сучасні дослідження також підтверджують ідеї Чижевського. Зокрема в Ялті, у НДІ ім. Сеченова за п'ять років (1970 - 1975) проводилося спостереження за 1642 хворими, з яких 445 страждало на гіпертонічну хворобу, 815—на церебральний атеросклероз, 382—на ішемічну хворобу. Вік хворих перевищував 41 рік (84,1 %). Дослідження показали, що погіршення стану здоров'я цих хворих було тісно пов'язано із сонячними та магнітними бурями.

В інституті клінічної та експериментальної медицини Сибірського відділення АМН СРСР (Новосибірськ, 1980) вивчався вплив сонячної активності і магнітних збурень на спеціалістів розумової праці із захворюваннями серцево-судинної системи (гіпертонічна хвороба І-ІІ-го ступеня). Спостереження показали, що піддослідні в цей період відчували нервово-емоційне напруження, підвищення артеріального тиску, головний біль, в'ялість і роздратованість, поганий сон, біль в ділянці серця. Причому частина з них відчувала погіршення стану здоров'я ще майже за добу до магнітних збурень.

За даними роботи швидкої допомоги в С.Петербурзі і Свердловську в дні підвищеної активності Сонця число інфарктів міокарду і нападів стенокардії на 20% більше, ніж у дні спокійного Сонця. Число випадків інфаркту міокарда досягає максимуму наступного дня після спалаху. У цей день уже починається магнітна буря на Землі.

Негативні наслідки викликають магнітні бурі й у людей, що страждають захворюваннями органів дихання. Під час магнітних бур у таких хворих знижуються показники життєвої ємності легень і пневмотахометрії. У хворих на туберкульоз стають частішими такі випадки легеневих кровотеч.

Вчені Інституту земного магнетизму, іоносфери й поширення радіохвиль Російської академії наук (Ізмірана ) також проводили дослідження щодо стану серцево-судинної системи космонавтів і встановили – в період сонячних спалахів, що викликають магнітні бурі на Землі, багато параметрів життєвих процесів в організмі космонавтів змінювалися. Представники інституту провели також спільне дослідження із медиками (колективу з медичної академії під керівництвом академіка Ф.І. Комарова, професора С. І. Рапопорта з Лабораторії хрономедицини і клінічних проблем РКНЦ РАМН) і на підставі вивчення матеріалів служби «Швидкої допомоги» Москви за три роки довели негативний вплив магнітних бурь при серцево-судинних патологіях, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, бронхіальній астмі, епілепсії та інших хворобах. Виявилось, що в дні магнітних бурь в середньому на 50 відсотків зростає число загострень хвороб, раптових смертей, різних аварій і подій! Один з учасників дослідження професор С.І.Рапопорт зазначає:
— Зростання геомагнітної збуреності є чинником, що змінює реакцію організму на зовнішні і внутрішні сигнали. При магнітних бурях, по суті, відбувається «збій» багатьох систем що помітно по різкому загостренню активності гормонів надниркових залоз, що зазвичай беруть участь в стресових реакціях. А функція епіфіза, що виробляє мелатонін, який задає нормальний ритм всьому організму і є одним з важливих імуномодуляторів, навпаки, знижується. Саме збоями ритму діяльності всіх органів і функцій пояснюється, чому людині раптом стає погано і у неї трапляється інфаркт, інсульт і так далі Процеси тромбоутворення, порушення циркуляції крові, підвищення артеріального тиску є вторинними, а спочатку виникають збої в роботі «дирижера» — епіфіза. Природно, чим старшою є людина, чим більш схильна вона до хронічних захворювань, тим нижче адаптація її організму до різноманітних стресів в тому числі й до магнітних бурь.

Деякі нейрофізіологи припускають, що збурення магнітного поля під час магнітних бурь сприймаються безпосередньо мозком (минаючи органи чуттів), і це може призвести до неспровокованого психічного порушення.

Американський дослідник К. Мак Магон (США) за період з 1972 до 1978 рр. проаналізував 185687 випадків самогубства. Аналіз показав, що існує сезонна, з весняним максимумом, місячна (максимум в березні-травні) і тижнева (пік у понеділок) ритміка суїцидних спроб. Приведені дані свідчать про те, що найбільшою є суїцидність весною, в період найвищої сонячної активності.
Деякі дослідники зазначають, що зміни сонячної активності впливають на кількість аварій. Зокрема Японський вчений Ш.Масамура досліджував випадки дорожніх пригод в 10 містах Японії з 1 по 15 липня 1966 року. Виявилося, що більше всього їх відбулося 7 липня 1966 року, коли на Сонці було зареєстрована найбільша кількість плям. Хоча по цьому випадку не можна виводити закономірність, адже дослідження потрібно проводити певний тривалий період, не менше одного року, а потім уже робити певні висновки. Зокрема київська дослідниця Н.Лозицька проводила аналіз дорожніх пригод в Києві протягом трьох років, але подібної закономірності на інтервалах у кілька днів –тиждень після спалахів на Сонці не виявила. Хоча, як вона зазначає, потрібно поєднати зусилля медиків та науковців та продовжувати роботу в цьому напрямку, щоб отримати достовірні результати. Хвороби можуть розвиватися протягом кількох тижнів, тому необхідно зібрати кількарічні дані щоденної захворюваності на інсульт та інфаркт міокарда в Україні, або, принаймні, у м. Києві, і порівняти їх з рядами параметрів космічної погоди. Астрономічна обсерваторія Київского національного університету має повне забезпечення для проведення такого дослідження у найстисліші строки, потрібна лише щоденна медична статистика.

Магнітні бурі впливають і на здорових людей, хоча звичайно, неоднаково, і зокрема, не так активно як на хворих людей. У деяких здорових людей погіршується настрій, з'являється головний біль, знижується продуктивність праці. Особливо це небезпечно для людей, які мають професії, пов’язані із швидкою реакцією. Так, у пілотів збільшувалась кількість помилкових рішень, наростала тривога, втома, погіршувався настрій. За даними Інституту земного магнетизму, іоносфери й поширення радіохвиль Російської академії наук, 70 % авіакатастроф у світі відбувається в моменти магнітних збурень. Це пояснюється тим, що в ці періоди стає мінімальним нормальне функціонування центральної нервової системи. При цьому збільшується час реакції на зовнішній світловий і звуковий сигнали. З'являється певна загальмованість, повільність, погіршується кмітливість. Збільшується ймовірність прийняття невірних рішень, може з'явитися безпричинна дратівливість. Суб’єктивні фактори поєднувалися з об’єктивними факторами, так як потужні сонячні збурення могли спричиняти порушення у функціонуванні роботи літаків та інших складних механізмів та пристроїв. Неодноразово в дні магнітних бурь трапляються нез'ясовні випадки і катастрофи, пов'язані з технікою. 30 червня 2002 року астрономи зафіксували потужний вибух на Сонці. Наступного дня після спалаху, в небі над Німеччиною зіткнулися два літаки: транспортний "Боїнг-757" і пасажирський "Ту-154" компанії "Башкирські авіалінії". Загинули 157 чоловік - в основному діти. Жовтень 2005. Майор ВПС Валерій Троянов пілотував винищувач Су-27, який розбився на території Литви. У повітряному просторі республіки літак виявився після того, як під час польоту над Балтійським морем у нього – через збурення в атмосфері - відмовила навігаційна апаратура. Деякі потужні магнітні бурі можуть привести до порушень електропостачання міст чи навіть цілих областей. Наприклад у 1989 році в Канаді 6 мільйонів осіб залишалися без електрики протягом 9 годин. За умов повної залежності сучасного світового господарства від електропостачання ймовірні потужні магнітні бурі можуть привести до катастрофічних наслідків. За даними певних інформаційних агенцій агентство NASA ніби-то поширило інформацію про наслідки надпотужних сонячних спалахів, які можуть привести до жахливих наслідків на планеті (див.http://expert.com.ua/28708.html/comment-page-2). В повідомленні зазначається, що спочатку люди зможуть спостерігати сяйво, подібне до полярного, але у багато разів яскравіше. Потім з ладу вийдуть всі енергосистеми, трансформатори. Водночас, ніхто не загине, але наслідки сонячної атаки проявляться не відразу: спочатку перестане надходити питна вода, відключать бензоколонки, перестануть функціонувати нафто-та газопроводи. Автономні енергосистеми в лікарнях пропрацюють три дні, потім зупиняться. Вийдуть з ладу системи охолодження і зберігання продуктів. В результаті, за підрахунками фахівців, через непрямі наслідки паралічу економіки протягом року помруть мільйони американців. ООН же буде класифікувати США як країну третього світу. Світовій економіці на відновлення буде потрібно від 4 до 10 років. Подібна магнітна буря трапилася в 1859 році. Однак тоді промисловість тільки почала розвиватися, і тому людство не зазнало великих втрат. Але вітчизняні науковці досить скептично ставляться до подібних прогнозів. Київський астрофізик Н.Лозицька, зазначає, що ні NASA, ні Академія наук США (за посиланнями інформагенств) таку інформацію не надавали. Популярні фільми BBC дійсно перебільшують космічні небезпеку в серії науково-популярних фільмів про Сонце, космічні бурі, астероїди. Чим буде більша увага громадськості до космічних досліджень, тим будуть реальнішими можливості збільшення фінансування певних програм NASA. Але нинішнє залякування „надспалахом” вигідне лише голівудським компаніям, які таким чином піарять свої апокаліптичні фільми. Кінопрокатчики також „шакалять”, розповсюджуючи страх рекламою. Фільм «Знамення» та його наукоподібне обговорення в бульварній пресі може значно збільшити прибутки новітніх сект за рахунок грошових та майнових подарунків переляканих насмерть адептів, які готуються до кінця світу.

А чи можна чітко з’ясувати механізми впливу сонячної активності на людський організм?. Проблемою безпосередньої дії магнітних полів на нервову систему людей займався німецький дослідник Г.Кенінг. Відомо, що магнітні збурення – це коливання напруженності магнітного поля в області наднизьких частот. В цьому ж діапазоні знаходиться і довжина хвиль електромагнітних коливань мозку людини. Кенінг прийшов до думки, що електромагнітне випромінювання Сонця взаємодіє з біотоками мозку і впливає на зміну загального функціонального стану людини. Він зробив висновки, що спалахи на Сонці спричиняють вплив на біотоки мозку людини. Було визначено, що для зміни біотоків мозку на 1 гц. достатньо дві тисячних вольта. Такі слабкі струми виникають при зміні під дією сонячної активності магнітних полів земної атмосфери. Подібні припущення підтвердив інший німецький вчений Р. Вевер. Він розмістив піддослідних в підземне приміщення, що складалося з двох ізольованих кімнат. В одну із кімнат подавалося незначне магнітне поле, що відповідало земному магнітному полю, яке буває в періоди збільшення активності Сонця. По закінченні трьох днів у піддослідних, які знаходилися під дією магнітного поля добовий ритм сповільнився на 1 час 27 хвилин, у інших піддослідних життєвий ритм не змінився. Ритмічні дії космічних факторів можуть проявлятися не тільки у вигляді магнітних збурень Сонця, але і як випромінювання із космічного простору, зокрема із далеких галактик. Випромінювання із Космосу здатні змінити ритм людської активності, але серед них випромінювання Сонця відіграють найбільшу роль.

Услід за фізиками фізіологи знайшли своє пояснення шкідливого впливу магнітних бурь, але вже на макрорівні. Із збільшенням сонячної активності змінюється магнітне поле Землі, що впливає на збудження нервової системи. Вегетативна нервова система складається з двох відділів -- симпатичного і парасимпатичного. Симпатичний відділ відповідає за підвищення артеріального тиску і прискорення сердечних скорочень, а парасимпатичний діє навпаки. Сплески магнітної активності порушують гормональний баланс і тим самим активізують якийсь з відділів нервової системи. У результаті -- порушення сердечного ритму, загострення всіх хронічних хвороб, інфаркти.

Підсумовуючи, слід зазначити, що сьогодні більшість дослідників згодні з тим, що магнітні бурі впливають на стан самопочуття і здоров’я більшості людей, хоча звичайно потрібно враховувати індивідуальні особливості кожної людини. Але поряд з цим постає питання, яким же чином протидіяти цим негативним впливам. Насамперед при настанні магнітної бурі люди не повинні відчувати страх за своє здоров'я, і панікувати, тому що частенько одне це відчуття губить людину. Потрібно підтримувати у себе і оточуючих людей позитивний емоційний настрій. Дослідниця Н. Лозицька, зазначає, що при магнітній бурі в нашій географо-кліматичній зоні через зниження атмосферного тиску зменшується концентрація кисню в повітрі, тому краще перебувати не вдома, а на свіжому повітрі. Цим можна запобігти гіпоксичним проявам у людей похилого віку та передчасним пологам у вагітних. Не слід у дні магнітних бур перевантажувати себе надмірною фізичною роботою. При головному болі корисно зробити самомассаж біологічно активних точок тіла, прийняти гарячу ванну для ніг. При безсонні, збудженні можна пити трав'яний чай з м'яти, меліси, кореня валеріани. Люди, які мають хронічні захворювання, повинні заздалегідь порадитися з лікарем, щоб виробити тактику поведінки, зокрема знати, які препарати і в якій кількості слід приймати при магнітних збуреннях або інших різких змінах погоди, — такі рекомендації для кожної людини абсолютно індивідуальні. А в цілому лікарі рекомендують постійно піклуватися про підвищення загальної стійкості організму до несприятливих чинників навколишнього середовища, а не лише в дні магнітних бурь. Це означає, що необхідно виконувати цілий комплекс процедур для загартування, фізичних вправ, правильно харчуватися.

Частина з цих рекомендацій підходять і щодо профілактики «свинячого грипу». В першу чергу потрібно не панікувати, мати позитивний внутрішній настрій, душевну гармонію (можна читати молитви чи використовуватит аутотренінг). По можливості менше контактів з іншими людьми. Часто мити руки. Обов'язкове часте і інтенсивне провітрювання приміщень. Будь-яка система опалювання сушить повітря. Частіше мити підлогу, включати зволожувачі повітря. Постійно зволожувати слизисті оболонки носу. Для цього не потрібно ніяких спеціальних мазей. Елементарно: 1 чайна ложка звичайної кухонної солі на 1 літр кип'яченої води. Заливаєте в будь-якій флакон-пшикалку (наприклад, з-під судинозвужувальних крапель) і регулярно пшикаєте в ніс (чим сухіше, чим більше народу довкола - тим частіше, хоч кожні 10 хвилин). Потрібно більше їсти вітамінів(особливо імбір, лимони, часник, цибулю та інші) і головне поменше хвилюватися. Цікаві методи лікування рекомендують священники. Вони пропонують церковним дзвоном ударити по вірусах і грипі. У багатьох храмах Західної України і Луцька на початку епідемії постійно били в дзвони. Можливо це й забобони, але вже давно було відомо, що коли починалися епідемії чуми,то у всіх храмах міста домовлялися і починали дзвонити в один і той же час. І чума відступала.Деякі науковці намагалися довести цей факт. Вони вважають, що хвороботворні бактерії та віруси зменшують чи припиняють свою життєдіяльність під впливом ультразвукового діапазону церковного дзвону, зокрема збудник чуми при 12-октавном церковному дзвоні гине в радіусі 7 кілометрів, а там, де регулярно дзвонили дзвони, ніколи не було жодних епідемій. Так зокрема в 70-і роки керівник Інституту біосфери Академії наук СРСР Фотій Шипуновський довів, що дзвін створює величезну кількість ультразвукових вібрацій, які очищають простір. Він провів експеримент в Москві на території Елоховського собору. Розставили чаші з водою, зараженою мікробами, на різній відстані від храму. Після служби, коли в дзвони дзвонили двадцять хвилин, перевірили життєдіяльність мікробів у воді, і виявили, що в ємкостях, які стояли на території храму, всі мікроби були мертвими.

N.B. Більшість вищенаведених фактів засвідчують, що все таки можна прослідкувати певний вплив зміни сонячної активності на ряд процесів та явищ, що відбувається на Землі.

Але знову ж таки потрібно продовжувати серйозні дослідження в цьому напрямку і намагатися не спекулювати на використанні цього феномену, зокрема пояснювати мало не всі стихійні лиха, катастрофи, трагічні випадки з позиції цієї теорії, а тим більше не використовувати ці знання зі злочинними намірами. Зокрема 11 вересня 2001 року в сенсі геофізичних обурень нічого особливого не сталося. Світило було активне, але — жодних магнітних бурь, особливих сильних збурень. Правда, геомагнітні збурення трапилися трохи пізніше: 12—13 вересня. Проте вони були настільки слабкі, що ні жодних підстав їх пов'язувати із злочинами терористів. А ось захоплення чеченськими смертниками заручників в Будинку культури на Дубровці трапився під час магнітної бурі. Проте цей факт ученими майже не коментується. Це може бути просто збігом. Всі ми розуміємо, що такі теракти, як в Нью-Йорку і в Москві, готувалися за багато тижнів або навіть місяців. Тому покладати на сонячну активність відповідальність за ці події було б грубою профанацією. Сонячна активність і взагалі космічні чинники визначають спільну тенденцію і лише в окремих виняткових випадках можуть приводити до техногенних катастроф. Приклад — події в Квебеці в 1989 році. Проте Сонце впливає на психічну активність великих груп людей, їх соціальну збудливість. Особливо в тих ситуаціях, коли, як мовиться «відро переповнене» і досить лише однієї краплини. При такій ситуації Сонце може зіграти свою вирішальну роль. Де тонко, там і рветься. Тому сплески невмотивованих злочинів, не підготовлених заздалегідь, можливі. При зміні активності Сонця можуть виникати погодно-кліматичні аномалії. Не виключені і масові психози, збільшення смертності і підвищення числа аварій і техногенних катастроф.

Крім того, варто уточнити: спалах на Сонці дає про себе знати не в той самий момент. Теж саме стосується магнітної бурі, котра відбувається після спалаху. Інколи її вплив відчувається напередодні, а в іншому випадку –із затримкою на день-два. Як відомо, у жовтні 2001 року над Чорним морем ракетою був збитий російський пасажирський літак «Ту-154», а 8 жовтня — катастрофа в Італії. І все це під час геомагнітих збурень. Цікаво, що путч ГКЧП у серпні 1991 року відбувся також в період значної сонячної активності.
Тому в глобальних масштабах максимум сонячної активності призводить до збільшення кількості негативних явищ та процесів на Землі. Проте, щодо окремих випадків, то кожен з них вимагає строгого аналізу. І звичайно, потрібно враховувати зміни сонячної активності хворим людям і представникам тих професій, які відповідають за життя людей (водії, льотчики, машиністи поїздів, тощо). Бажано, щоб вони перевірялися на так звану магнітну чутливість. Ступінь їх сприйнятливості до сонячної активності потрібно враховувати при складанні їх робочого графіка. До речі, в Японії вже це робиться, і офіційно забороняють деяким водіям у небезпечні дні виїжджати на трасу.

Леонід Чупрій

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии