А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Римо-Католицькі сайти. Сучасні українські реалії

'Римо-Католицькі
Антон Бондарев


Римо-Католицька Церква в Україні так і залишається для більшості (навіть для деяких католиків) - terra incognita, не зважаючи ось вже на 19 років Незалежності. Суспільство і досі споживає міфи про «середньовічне темне католицтво», скуповуючи книжки під епатажними назвами «Таємниці Тамплієрів», «Секрети інквізиції», «Загадки Opus Dei»… І кількість стереотипів та кліше аж ніяк не зменшується.

Тематика та проблематика ЗМІ та Інтернет-ресурсів РКЦ в Україні і досі не є достатньо проаналізованою. Про це свідчіть повна відсутність єдиного повного реєстру сайтів РКЦ в Украйні. Про повну їх кількість не знає мабуть і сам Папа Бенедикт 16.
Тож на питання: Де? Скільки? Які? І для чого? Я частково буду намагатися дати відповідь у рамках цієї статі.

Для чого?

По-перше, сам Папа Римський Бенедикт XVI, який є активним користувачем Інтернету, неодноразово закликав вірян та священників активно використовувати Інтернет. Про відкриття "нової ери" євангелізації віртуального простору йдеться в посланні Понтифіка, поширеному з нагоди Всесвітнього дня соціальних комунікацій.

По-друге - сам по собі сайт релігійної громади дозволяє дізнатися про її новини (в нас на жаль телевізійних релігійних каналів не має), історію, події та інше. Якщо ми подивимось на данні Державного Комітету у Справах релігій то дізнаємось що РКЦ в Україні має аж 13 періодичних видання. А якщо ми подивимось на тираж єдиного всеукраїнського католицького Двотижневика «Католицький Вісник» який становить лише 4500 примірників. То зрозуміємо що дізнатися про новини РКЦ в Україні набагато легше через Інтернет…

На кого Розраховані?

Загалом всі наявні сайти РКЦ можна поділити на декілька груп:

1) Парафіяльні сайти - сайти окремих Храмів парафій. Найбільш чисельна група. Розраховані як мені здалося на самих парафіян(яки і так все і про все знають). Є як правило інформація про храм і його історію, оголошення, розклад Мес та іноді чи є у парафії крамничка(з урахуванням того що в Україні Католицьких товарів не багато дуже Важлива інформація). Дуже корисні коли збираєшся кудись у подорож Україною та згадуєш Першу Церковну Заповідь – «В неділю і встановлені Церквою свята брати участь у Святій Літургії»а потім панічно думаєш над питанням «Де???»

2) Сайти з новинами, аналітикою та літературою є, але мало. І якщо з новинами там все гаразд (є і свої, є і всесвітні), то з аналітикою та якісним дослідами досить слабо -майже не має. Як правило аналітика презентується у блоґах. Але назвати статті весь зміст яких «Я і Бог», «Я так полюбляю молитву на вервиці», «не допомагати літнім жінкам це не по християнські», «я кохаю Батьківщину та турбуюся проблемами мови» та ін. аналітикою та серйозними релігієзнавчими чи історичними дослідами не підіймається язик. Любити Господа дуже добре але що для себе про історію РКЦ, її духовність, обряд та інше дізнається не релігійна людина або не католик зайшовши на ці ресурси?? Хоча про це теж требо вміти писати, зараз серед Католицької молоді дуже популярні книжки італійського священика Бруно Ферреро (сам скупив собі всі). Тож зараз РКЦ має в майбутньому цілу армію Бруно Феррер… Деякі ж сайти зосереджуються лише на новинах та документах та роблять свою справу максимально якісно та інформативно як наприклад сайт (Інтернет портал) Харківсько-Запорізької дієцезії - rkc.kh.ua. Шеф-редактором якого є Єпископ Харківсько-Запорізький Мар'ян Бучек

3) Сайти різних чернечих загромаджень, навчальних закладів та наукових інститутів, мирянські організації та сайт Апостольської нунціатури в Україні. З них варто для прикладу подивитися на сайти:

– Віце-Провінція Ордену Братів Менших Капуцинів в Україні kapucyni.org.ua/ Версії сайту є 6 мовами та багато різної цікавої та корисної інформації цікавої як для католиків так і для не католиків.

'Римо-Католицькі
– Офіційний сайт Апостольської нунціатури в Україні – www.nuntiatura.kiev.ua Є 2 версії сайту: українська та англійська, а головне – всі публічні виступи Апостольського нунція в Україні його Високопреосвященства Архієпископа Івана Юрковича за 2004– 2010 рр.

'Римо-Католицькі

4) Дієцезіальні – Єпархіальні сайти. Поєднання новин історії та корисної інформації.

Наразі в Україні поки що не має єдиного реєстру всіх сайтів РКЦ. І ця проблема в першу чергу торкається 1, частково 2 та частково 3 груп сайтів. 4 група сайтів (Дієцезіальних) у цьому питанні репрезентована максимально якісно та повно. Тому в межах цієї статі його і буде розглянуто більш детально.

Так що ж це за сайти такі – дієцезіальні? Для чого вони взагалі? Що несуть? На кого розраховані? Відповіді на ці питання нам допоможе знайти поверхове зрозуміння структур РКЦ в Україні.

Головним Католиком України є Архієпископ митрополит Мечислав Мокшицький (який свого часу був особистим другим секретарем і Папи Йоана Павла ІІ, і Папи Бенедикта XVI).

Уся територія України належить до Львівської Архідієцезії (тобто столиця РКЦ в Україні це файне місто Львів, особисто для мене це місто ще і культурна столиця).

Але оскільки Батьківщина в нас з вами велика, а Митрополит один, то для допомоги йому призначаються помічники. Львівська Архідієцезія поділена для більш ефективного керування на 6 частин (дієцезій) під керівництвом Єпископів, які підпорядковуються Архіепископу:

- Львівська архідієцезія охоплює Івано-Франківську, Львівську, Тернопільську та Чернівецьку області.
- Києво-Житомирська дієцезія – - Житомирську, Київську, Черкаську та Чернігівську області.
- Кам'янець-Подільська дієцезія – Вінницьку та Хмельницьку області.
- Луцька – Волинську та Рівненську області.
- Мукачівська дієцезія розташовується за землях Закарпаття.
- Одесько-Симферопольська дієцезія охоплює Кіровоградську, Миколаївську, Одеську, Херсонську області та АР Крим.
- Харківсько-Запорізька дієцезія є найбільшою у Східній Європі та охоплює Луганську, Полтавську, Сумську, Харківську, Дніпропетровську, Донецьку та Запорізьку області.

Кожна з цих дієцезій має свій сайт. Які зараз ми і розглянемо.

Мукачівська дієцезія - munkacs-diocese.org/

'Римо-Католицькі
6 мовних версій сайту. Кількість відвідувачів : 14197. Кольорова гамма приємна, сайтом користуватися легко. Гарний розділ присвячений історії дієцезії. Розділи «Курія» та «Дієцезійні ради» надають смогу ознайомитися з керівним складом Єпархії. Вражає розділ «Структура», у якому є 4 підрозділи:

– «Священики». Цей розділ мне просто вразив тим що я побачив там величезний список священиків(мабуть всі що є) з фото, е-майлами, адресами, телефонами та днями народження.
– «Семінаристи». Повний список семінаристів Єпархії (ну це як стенд з минулого «Ними пишається наша школа»)
– «Парафії». Дуже гарна схематизована таблиця територіального розподілу Єпархії.
– «Заклади». Повна інформація про відділ преси, газету "Світло", журнал "Uj Hajtas", Катехетичний духовний центр та Катехитичні Курси.

Є ще розділи «Актуальне» (з новинами Дієцезії та світу), «Екологія» (досить незвичний розділ для релігійного сайту), «Молитви» (чудовий розділ, багато цікавих та різних молитов).

Сайти парафій (дуже цікавий розділ де розміщено я впевнений поки що тільки дві адреси парафіяльних сайтів, але те, що він є – вже само по собі дуже важливо). Окремо – підрозділ під назвою «Захистимо Життя» з темами «Питання-відповіді про аборт», «Розвиток дитини», «Бесіда з доктором» тощо.

Окремо вразила 3D віртуальна панорама костьолу Воздвиження Святого Хреста у Берегово в розділі «Кафедральний Собор, святині дієцезії». Не бачив такого на жодному сайті РКЦ в Україні.

Узагалі ж, сайт інформативний, актуальній, зручний у користуванні і буде цікавий усім. Ось тільки не зрозуміло, хто був ініціатором виникнення сайту, керує ним, повсякчас наповнює його актуальною для громади інформацією, тому просто дякую єпископу Мукачівському Анталу Майнеку за чудовий Інтернет-ресурс.

Луцьку дієцезію у мережі Інтернет репрезентує сайт wolaniecom.parafia.info.pl

'Римо-Католицькі
Цікавий сайт і розділів багато і зроблений якісно… Але всі матеріали викладено польською мовою, що таки не може не викликати здивування. Загалом після відвідин цього ресурсу стало шкода, що в україномовних та російськомовних вірян цієї дієцезії мабуть «не має» потреби у власному Інтернет-ресурсі… Шкода але факт залишається фактом…

Львівську архідієцезію презентує ресурс rkc.lviv.ua

'Римо-Католицькі
Він є, і це дуже добре. Дві мовних версії – українська та, що не дивно, польська. У розділі «Історія сьогодення» віднайдемо багато цікавого. Зокрема, структура Митрополії, кількість священиків, кількість вірних та ін.. У стані розробки перебувають розділи «Загальна Історія», «Найважливіші дати», «Єпикопи-Ординарії», «Єпикопи-Помічники», «Апостольські Адміністратори». Інформації стосовно керівництва Єпархії є багато, що виділяється на загальному інформаційному тлі сайту. Є інформація і про Митрополита і про Курію і про Канцелярію і про відділи та комісії Курії. Тож як захочте полистуватися з Канцлером або записатися до нього на прийом – заходьте на сайт. Водночас, на превеликий жаль, на сайті неможливо віднайти дані ані про парафії, ані про структуру самої Єпархії. І, знов-таки, для контрасту: на сайті надзвичайно добре розроблені та постійно обновлюються сторінки з новинами та календарем подій, але розділ «Е-каталог» не містить жодного посилання на сайти хоча однієї з шести дієцезій, не кажучи вже про сайти парафіяльні. Дякувати Господу у розділі «Редакція» є і контакти керівництва сайту, і перелік актуальних вакансій, чим за бажання можна скористуватись.

Одесько-Симферопольська дієцезія має сайт - catholic.od.ua/

'Римо-Католицькі
Це двомовний (українська і англійська), якісно зроблений та оформлений ресурс. Хоча сторінки і не досить швидко завантажуються, новини постійно оновлюються. Схематизм та структура Єпархії показані надзвичайно детально. Приємно вразила якість інформації стосовно історії Єпархії та її колишніх Єпископів. Розділ «Служіння» містить досить багато інформації щодо можливості послужити Церкві у різноманітних Рухах та організаціях. Розділ «Освіта» зацікавить тих, хто шукає повну інформацію про освітні заклади Єпархії, зокрема про «Школу Апостольства Мирян» та «Школу Християнського Життя та Євангелізації». Ресурс також дає можливість дізнатися про які саме і де є чоловічі та жіночі ордени у Єпархії. Окремо є невеличкій але цікавий розділ «Єпархіальний день молоді», цікавий тим що дає змогу зрозуміти та дізнатися не католикам (та й неофітам) про те, що це таке і що там на цих днях робиться. А зараз про саме приємне – завдяки розділу «всі партнерські лінки» можна дізнатися про цікаві сайти та ресурси Єпархії. Зокрема про дуже цікавий сайт на мій погляд «Католицький Крим» - crimeacatholic.info

'Римо-Католицькі
Знову ж таки, імена осіб, відповідальних за сайт, залишаються таємницею. Як кажуть: «Справжні Герої залишаються завжди в тіні»…

Про Кам'янець-Подільську дієцезію можливо дізнатися (а дізнатися є що) зайшовши на ресурс camenecensis.org.ua/

'Римо-Католицькі
Відвідувачів за час існування сайту: 105906. Історія дієцєзії репрезентована списками – Єпископів-Ординаріїв, Апостольських адміністраторів та Єпископів помічників. Як на мене це досить цікаво бо такі списки Ієрархів РКЦ в Україні та і ще з давніх давнин досить тяжко знайти. Новини постійно оновлюються. Є оголошення, офіційні документи, фоторепортажі. Навіть є статі - аж одна. Розділ «Єпископи» який повинен ознайомити відвідувача сайту з сучасною Ієрархією Єпархії, робить це лише частково. Бо окрім інформації про нинішнього Єпископа та Єпископа помічника повністю дублює розділ «Історія» з тими ж самими списками – Єпископів-Ординаріїв, Апостольських адміністраторів та Єпископів помічників. Навіщо? Це так і залишилося для мене таємницею. Розділ «Курія» схематизовано добре і дає можливість зрозуміти хот і за що відповідає в Єпархії. Але окрім посади, імені та прізвища жодної інформації не має. Окрема таємниця це чим ці відділи займаються. Бо для некатолицького відвідувача буде цілком не зрозуміла така кількість «міністерств». В загалі в мене склалося таке враження що розділ «Семінарія» це окремий сайт. Бо стільки якісної, цікавої та зрозумілої інформації я не бачив вже давно. Це і не дивно бо Духовна Семінарія саме цієї Єпархії РКЦ вважається найкращою та найпотужнішою в Україні з наявних 3 (окрім Кам'янець-Подільській діє цезії семінарія є ще у Києво-Житомирській Єпархії та у Львівський Архідієцезії). Схематизм Єпархії зроблено дуже добре та зручно. По кожній парафії є детальна інформація. Настілки детальна що там вказана навіть кількість вірян у кожній парафії. І така Детальна інформація лише на цьому одному з 6 Єпархіальних ресурсів-дуже шкода. Хоча мені так і не стало відомо чи є в цих парафіях свої сайти…

Приємно було знайти на сайті повний Літургійний Календар (дуже корисна річ скажу я вам по секрету) з парафіяльними оголошеннями та повний Катехизм Католицької Церкви. Цей Катехизм можна повністю прочитати а як що сподобалось і скачати собі по частинах. З урахуванням того що у продажу така книга коштує більше 100 гр. (дякую Господу що в мене ця книга є) це досить актуально. У розділі « Рухи і Спільноти» є досить цікава та повна інформація аж про два Рухи. Щось мені здається що їх у Єпархії більше, але чому презентовані лише 2 так і не зрозумів. Дислокація та наявність чоловічих та жіночих чернечих орденів зроблена гарно і просто. Тобто без зайвої інформації-є навіть порожні сторінки. Доречи, окрім банерів сайтів Карітас-Спес (caritas-kp.org.ua/) та Католицький Медіа-Центр (catholic-media.org/ua/), CREDO ( credo-ua.org/), які гармонійно зроблені як розділи ресурсу, жодних посилань я не знайшов. Хоча впевнений що в Єпархії парафії зі своїми сайтами є. І, як завжди, творці цього, на мій погляд, чудового Інтернет ресурсу залишилися в таємниці. А шкода, бо з великою радістю сказав би їм Дякую…

Ресурс Києво-Житомирської дієцезії – kyiv-zhytomyr.com.ua – є одним з найбільш інформативних на мою думку Інтернет ресурсів РКЦ. Є окреме посилання – вхід на Літургійну сторінку яка вражає кількістю та змістом матеріалу. Описувати що саме там є не має сенсу бо впевнений що цікаво буде всім.

'Римо-Католицькі
Новини постійно оновлюються. Є історія Єпархії з переліком єпископів, що посідали Київську, а потім Житомирську Римсько-Католицьку кафедру від 960 року до сучасності.

Є окремі розділи про сучасного Єпископа та Єпископів-Помічників. Схематизм Єпархії зроблено інформативно(є адреса, телефони та е-майли парафій) та зручно. Тільки як і в попередньому ресурсі не відомо чи є в цих парафіях сайти чи ні… Є окремий розділ з Оголошеннями. У розділі «Актуальність» поданні більш актуальні події та новини.

У розділах «Ордени і згромадження» та «Рухи і спільноти» розмішено детальну інформацію майже про кожен рух чи загромадження з адресою його сайту або Інтернет сторінки. Це частково компенсує брак інформації про інші сайти Єпархії і ми таки дізнаємося що вони є…Також на сайті можна знайти інформацію про Духовну Семінарію Єпархії та Інститут релігійних наук св. Томи Аквінського в Києві з адресою сайту самого інституту. До речі оскільки сайтом з людей, як я зрозумів ні хто не займається то і дякувати не має кому за такий ресурс.

'Римо-Католицькі
Харківсько-Запорізька дієцезія вирізняється з-поміж інших тим, що має не просто сайт, а Інтернет-портал. Повна назва якого «Інтернет-портал Харківсько-Запорізької дієцезії «Костели та каплиці України» за адресою rkc.kh.ua. Відвідувачів за час існування сайту – 111253 (що на загальному тлі також виглядає вражаюче). Сайт зроблено на чотирьох мовах. Тут нарешті ми дізнаємося що відповідальний за сайт Єпископ Харківсько-Запорізький Мар'ян Бучек. Який є його шеф-редактором. Назвати сайт суто Єпархіальним не можливо. Але все по порядку.

Новини сайту - це не лише Єпархіальні новини а ще і новини з усіх інших Єпархій РКЦ які постійно оновлюються…Про кожну дієцезію є окрема сторінка з історією Єпархії, посланням на Сайт, керівним Єпископом, Схематизмом та списком парафій с адресою та фото.

Є також розділи:
– фотогалерея Ієрархів
– фотогалерея святинь
– події і документи

На загал цей сайт можна поки що назвати Єдиним Всеукраїнським Ресурсом РКЦ в Україні. За що і велика подяка шеф-редактору Єпископу Мар'яну Бучеку.

І на закінчення.

У цій статі я намагався бути максимально об'єктивним і писати так щоб вона була цікава і зрозуміла всім. І хоча стаття далека від ідеалу як і далекі від ідеалу наведені мною Інтернет сайти писати про сучасне реальне життя Своєї Церкви, Свого Обряду на мій погляд треба і актуально. Ще раз подивиться на ці Єпархіальні сайти…Кожен з них не є досконалим, але в кожному є те чого не має у іншому. І всі разом вони репрезентують РКЦ в Україні. Маю надію що після цієї статі та після відвідин Єпархіальних сайтів в Україні тих для яких Римо-Католицька церква це terra incognita стане трохи менше…

5 коментарів

rkc 14 декабря 2010 11:25
На жаль, кількість відвідувачів (111253) портала rkc.kh.ua вказана неправильно, адже це лише кількість завантажень головної сторінки. Справжню статистику можна побачити на сторінці ІНТЕРНЕТ-ПОРТАЛ/Карта Інтернет-портала та його відвідуваність (rkc.kh.ua/index.php?L=u&M=H&P=W&S=v)
brat 15 декабря 2010 00:03
З останіх сайтів - ВДС у Ворзелі,
http://www.seminaria.kyiv-zhytomyr.com.u
a/
сайту трохи більше місяця, але відповідальні намагаються зробити все можливе :)
Ирина Шухтуева 16 декабря 2010 09:43
Портал “Католический Крым” - официальный информационный ресурс Крымского викариата Одесско-Симферопольской епархии Римско-Католической Церкви в Украине. Он создан с целью предоставления религиозно-просветительской информации для христиан-католиков, проживающих в Крыму и тех, кто интересуется историей Католической Церкви в Крыму.
Портал создан с благословения Генерального викария Одесско-Симферопольской епархии епископа Петра Мальчука. Имена редакторов в колонке ""О нас". Добавьте, пожалуйста информацию в статью
Антон Бондарев 16 декабря 2010 21:27
Слава Иисусу Христу!
1.Тема Статьи касалась Епархиальных Сайтов.
2.Сайт Католический Крым я упоминал.
3.В ближайшее время появятся 2,3,4 части статьи где обязательно будет и Семинария и сайт "Католический Крым"
4.Спасибо Братьям Единоверцам за то что Вы читаете мои статьи и комментируете их.Для меня это важно;)))
Сергей 27 января 2011 17:07
Я вообщето праздношатающийся. Но побывал на очень многих сайтах. Мне это ново,поэтому интересно.Хотя крещен в православии. Просто я недавно узнал,что моя бабушка по маме была католического вероисповедания.Она умерла в возрасте почти 94 года в декабре 2010.
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии