А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Українські переможці

'Українські20 років нашої незалежності були непростими і багатими на події – добрі й не дуже…. Але напередодні свята хочеться згадувати найкраще.
Тому оглянемось назад і відкриємо скриньку наших перемог, медалей та успіхів. І вірмо - все ще попереду!

Підкорювач висоти

За свою кар'єру Сергій Бубка переписав 35 світових рекордів у стрибках з жердиною. Сім з них - за часів незалежності України. А вперше в світі легкоатлет підкорив шестиметрову висоту 13 липня 1985 року, виступаючи на змаганнях в Парижі. Після нашого першопрохідця й інші шестовики підкорювали шестиметровий рубіж, але їх всього лише 13 чоловік!
У 1993 році у Донецьку С.Бубка встановив світовий рекорд – у закритому приміщенні він подолав висоту у 6,15 метра. Наступного року у Сестрієрі він встановив світовий рекорд для відкритих стадіонів - 6,14 метра. Рекорд українця поки залишається недосяжним - за 18 років до досягнення українського спортсмена ніхто не підійшов ближче, ніж на дев'ять сантиметрів. І


ЛЕБІДЬ-Баюл змусила світ плакати

Наше перше олімпійське "золото" виграла фігуристка Оксана Баюл в Ліллехаммері в 1994 році. Після "Білого лебедя" Баюл зал плакав разом з 16-річною дівчинкою з України. Напередодні на розминці німкеня Таня Шевченко врізалася ковзанами в ногу Оксани. Були кров, сльози, уколи ... А потім сльози радості на верхній сходинці п'єдесталу. Щоправда, з церемонією нагородження довелося затриматися майже на 40 хвилин: організатори ніяк не могли знайти запис гімну нової країни.


Непереможна чемпіонка

У 1995 році Інеса Кравець додала 41 сантиметр до світового рекорду в потрійному стрибку. З тих пір її 15,50 м мов зачаровані. Хоча сама Інеса запевняє, що її рекорд можна подолати, адже в тому історичному стрибку вона недоступила 28 сантиметрів!
Вона стала Олімпійською чемпіонкою 1996 року в потрійному стрибку, срібною призеркою Олімпійських ігор 1992 року в стрибках в довжину, чемпіонкою світу (1991, 1993, 1995), володаркою Кубка світу (1994), чемпіонкою Європи (1992), багаторазовою призеркою чемпіонатів Європи та світу.


Перший космонавт незалежної України

Для половини світу слово "Україна" на зорі 90-х чи не вперше прозвучало саме в зв'язку з ім'ям Леоніда Каденюка. Він перший і досі єдиний в незалежній Україні космонавт, що виходив в відкритий космос. Політ відбувся в період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року на американському кораблі Columbia місії STS-87. Під час польоту космонавт виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з рослинами під час якого вивчався вплив стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин та на розвиток зародка. Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості». Каденюк отримав звання Героя України.


Наші мандрівники

Батько і син Теодор і Павло Рєзвой - "українські Тури Хейердали". Художник за першою освітою і матрос першого класу - за другого, одесит Теодор в 2001 році поодинці перетнув на весловому човні Атлантичний океан (4678 км). Мрія Теодора - перейти всі океани планети на веслах. Схожу мрію виношує і батько мореплавця, уродженець Львова Павло Рєзвой, який переплив Атлантичний та Індійський океани на весловому човні (у світі лише три таких людини, і Павло в їх числі).


Літак- рекордсмен

23 травня 2001 року Авіаційний реєстр Міждержавного авіаційного комітету і Укравіатранс видали сертифікати на найбільший у світі літак - Ан-225 «Мрія», що знаменувало початок комерційного використання літака в якості перевізника вантажів.
З моменту свого створення у 1988 році в Києві Авіаційним науково-технічним комплексом ім. О.К. Антонова, літак встановив 250 світових авіаційних рекордів, в тому числі й рекорд злітної ваги та вантажопідйомності (253,8 тонни).
В серпні 2009 року літак цієї серії було занесене до Книги рекордів Гіннесса за перевезення самого великого в історії авіації моновантажу загальною вагою в 187,6 тонн! Це був генератор вагою 174 тонни, який транспортувався разом з спеціальною рамою із німецького Франкфурта до Єревану для нової вірменської електростанції.
10 червня 2010 року літаком було перевезено самий довгомірний вантаж в історії повітряного транспортування— дві лопасті вітряка довжиною 42,1 м кожна.


Пономарьов - юний чемпіон світу

У 2002 році в Москві у вирішальному матчі зійшлися двоє наших - Василь Іванчук і Руслан Пономарьов. Мало хто сумнівався, що переможе досвідчений Іванчук. Але Пономарьов обіграв співвітчизника і став наймолодшим чемпіоном світу ФІДЕ. Руслану було лише 18! До цього рекорд належав Гаррі Каспарову (22 роки). Вперше в історії українець виграв світову "корону".


Яна Клочкова - чотири рази "ЗОЛОТА РИБКА"

Чотири олімпійських "золота" в Україні - таким уловом ніхто, крім плавчиха Яни Клочкової, не може похвалитися. Вже в 18 років на честь Яни двічі грав український гімн на Олімпіаді-2000 в Сіднеї. Через чотири роки (2004) в Афінах - знову два "золота". Клочковій присудили звання Героя України, причому Яна стала першою жінкою, кого за спортивні подвиги удостоїли рідкісної навіть для чоловіків відзнаки - Золотої Зірки Героя (зазвичай вручають орден Держави). Також плавчиха отримала погони майора і в 22 роки стала наймолодшим майором міліції в країні.


Шевченко та його "Золотий м'яч"

У 2004-му Шева став першим і єдиним футболістом з території екс-СРСР, який удостоївся "Золотого м'яча" - найбільш значной індивідуальної нагороди у світовому футболі. На відміну від Олега Блохіна і Ігоря Бєланова, визнаних кращими гравцями Європи 1975 і 1986 років, виступаючи в київському "Динамо", Андрій домігся визнання у закордонному клубі - "Мілані". Причому якщо у Блохіна і Бєланова суперниками були виключно європейці, то в Шевченка - представники всіх країн, які виступали за клуби Старого Світу.


"Дикі танці" Руслани

Руслана принесла Україні в 2004 році першу перемогу на "Євробаченні" у Стамбулі, виконавши хіт "Дикі танці". І завдяки цьому міжнародний пісенний конкурс у 2005-му вперше пройшов у Києві. Вона підкорила мільйони ефектним шоу: шкіряні вбрання, енергійні танці, гуркіт барабанів, піротехніка і заводні гуцульські мотиви.
На Євробаченні-2007 друге місце зайняла Вєрка Сердючка, а в 2008 році - Ані Лорак.


Тріумф в Каннах

Єдиний і поки неперевершений тріумф України на одному з найпрестижніших кінофестивалів - Канському - стався 23 травня 2005. Тоді рішення журі, яке оцінює конкурс короткометражок, стало сенсацією - вони присудили "Золоту пальмову гілку" українському режисерові-дебютантові Ігорю Стрембіцькому за фільм "Путники". Десятихвилинна документальна чорно-біла стрічка на російській і українській мовах була лише ... дипломною роботою Стрембицького, знятої всього за 15 тисяч гривень.


Рекордсмени-важкоатлети

Василь Вірастюк та Дмитро Халаджі - ці два богатирі начебто повинні бути заклятими ворогами, адже титул найсильнішої людини в країні потрібно відвойовувати! Але вони у чудових відносинах і стверджують, що кожен сильний по-своєму.
Василь Вірастюк в 2003 році поставив світовий рекорд, простягнувши п'ять трамвайних вагонів на десять метрів і 10 зчеплених між собою машин майже на 20 метрів. У 2004 році отримав титул "Найсильніша людина у світі", протягнувши ланцюг з п'яти трамвайних вагонів вагою 101,5 тонни на 18 метрів і 20-тонний літак Ан-32 П на 15 метрів за 25,5 секунди. А в 2007 він став чемпіоном світу з силового екстриму IFSA.

А ось досягнення Дмитра Халаджі зафіксовано в Книзі рекордів України і Книзі рекордів Гіннесса. Він ламає телеграфні стовпи і згинає рейки, розгинає підкови, розриває на 4 частини колоди карт і сковорідки, піднімає мізинцем 150 кг.


"Шахтар" виграв Кубок УЄФА!

Найвище досягнення українського футболу за роки незалежності - перемога "Шахтаря" в Стамбулі 20 травня 2009 року в Кубку УЄФА. Фінал з бременським "Вердером", що проходив на стадіоні Шюкру Сарачоглу, подивилося 17,8 мільйона українців, що є рекордом для футбольних трансляцій в нашій країні. Вперше за Незалежність український клуб виграв Єврокубок! Причому "Шахтар" назавжди залишиться останнім в історії переможцем Кубка УЄФА, адже з нового сезону цей турнір перетворився на Лігу Європи.


Чемпіонка світу в категорії юніорів до 20 років

Га́нна Музичук - українська шахістка, що в 2010 році стала чемпіонкою світу серед шахісток віком до 20 років. Ганна є однією із найталановитіших спортсменок в історії шахів. Навчилася гарти в шахи в віці 3 років, а перший свій турнір виграла в 5 років. Є триразовою чемпіонкою України серед юніорів: 2000 (до 10 років), 2002 (до 12 років) i 2004 (до 20 років). Багаторазова медалістка чемпіонатів Європи серед юніорів, а саме: п'ятиразова золота (1998 i 2000 — до 10 років, 2002 — до 12 років, 2003 i 2004 — до 14 років) триразова срібна (1997 i 1999 — до 10 років, 2001 — до 12 років). Окрім того, в 2002 та 2004 роках стала срібною медалісткою чемпіонату світу в категорії до 12 та 14 років відповідно.


Відкриття стадіону "Донбас-Арена"

29 серпня 2010 року відбулось відкриття стадіону "Донбас-Арена", що за словами фахівців, є першим стадіоном у Східній Європі, спроектованим та побудованим у відповідності зі стандартами УЄФА для категорії “еліт” (5 зірок). На стадіоні впроваджені найбільш сучасні IT-технології, що створюють високий рівень комфорту та сервісу для всіх категорій відвідувачів.


Брати Кличко - тріумф на двох

Ці два брати – одні з найупізнаванійших українців у світі. У 1996 році в Атланті Володимир виграв олімпійське "золото" в суперважкій вазі. Унікальне досягнення для білого боксера! Пізніше обидва брати пішли у професіонали, і в 1999 році Віталій першим з боксерів екс-СРСР став чемпіоном світу профібокса! Його досягнення повторив брат. А 3 липня 2011 Віталій та Володимир втілили свою мрію. Завдяки перемозі Володимира над британцем Девідом Хеєм українці стали володарями всіх найпрестижніших чемпіонських поясів світового професійного боксу у суперважкій вазі.
Кличко-молодший - чемпіон світу за версіями Міжнародної боксерської федерації (IBF), Всесвітньої боксерської організації (WBO) і Всесвітньої боксерської асоціації (WBA), у Віталія Кличка - пояс Всесвітньої боксерської ради (WBC). Володимир також володіє поясами за версією популярного журналу «The Ring».


Євро-2012

Кожні 4 роки починаючи з 1960 року під патронатом УЄФА проводиться змагання європейських національних збірних з футболу. 18 квітня 2007 року у місті Кардіффі (Уельс) країнами-переможцями змагань за право прийняти чемпіонат Європи з футболу 2012 року, що стане 14-м чемпіонатом Європи, було проголошено Україну і Польщу. За це в першому турі голосування віддали свій голос 8 членів виконкому УЄФА.
«Україна і Польща: подих на двох, перемога на двох», — з таким центральними заголовками і з логотипами двома мовами виходили свіжі номери багатьох газет України та Польщі. І хоча наступні роки не все вдавалось зробити вдало, сподіваємося, що все закінчиться відповідно до нашого відомого прислів'я: «Українець довго запрягає, але швидко їде»».
Маємо надію, що проведення спільно з Польщею Євро-2012 стане ще однією перемогою України.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии