А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Леся Оробець: «Задача Табачника - контролювати ректорів»

'ЛесяЛеся Оробець про те, чому Табачник досі залишається на посту Міністра освіти і як за опозиційними діячами в Україні почалися стеження, як в часи СРСР.

- Пані Леся, Ви є політиком, який не так довго є депутатом. Коли Ви вперше прийшли в парламент, хто чи що Вас найбільше шокувало?

- Політики з екранів здаються зовсім іншими, ніж у житті. Поза камерами це все значно менш пафосно та показово. Тому дуже мало людей, які і в житті, і у ВРУ виглядають однаково - це справжній талант залишатися самим собою.

- Чому зараз так мало молоді у владі?

- Мало - для чого? Молоді - якої? Як би це не крамольно звучало у молодому товаристві, але у владу мають потрапляти не за віковим цензом, а за професійними та особистими якостями. Молодий корупціонер нічим не краще старого, жінка - чоловіка, тощо. Щоб більше було представників молоді, вони мають довести свою конкурентність. Як і у будь-якій професії можуть допомогти обставини та везіння, але якщо запрукою успішного чоботаря є уміння якісно шити чоботи, то для представника влади має бути такий самий критерій - якісно виконувати свої функції. Вік - додаткова перевага, молодший чиновник зможе довше працювати і втілювати заплановане, плюс краще вчитися у процесі

- Ви є активним опонентом Табачника та його освітніх реформ. Як гадаєте, чому він досі міністр, чому не зняли його?

- Він чітко виконує функцію, яку на нього поклала влада - контрольованість сфери освіти. Контрольованість ректорів (тут фактично повна перемога, за вийнятком Могилянки чи УКУ), контрольованість вчителів, контрольованість студентів. Справляється на «3», але кращих у влади немає. Тобто жорсткіших. Він буде як мінімум до виборів, і тому не варто до цього часу чекати позитивних змін у сфері освіти.

- Студентам важко самим впоратися з Табачником, щоб організувати суттєву акцію, треба гроші. Чому деякі політики, які на словах так критикують міністра, не можуть на ділі профінансувати витрати хоча б на теж наметове містечко? Чому вони разом тільки на словах, а на справі осторонь?

- Опозицію, яку я представляю, постійно критикують за те, що ми проплачуємо потестні акції. Ваше питання чітко показує - акції протистояння з Табачником не проплачували. І Слава Богу! Бо інакше - студентів там би не було. Люди не йдуть на проплачені акції. Йдуть тільки заробітчани.

А щодо того, що я осторонь боротьби студентів з Табачником . Я думаю - це мрія міністра освіти, щоб у цій боротьбі я нічого не робила. Не діждеться .

- Кому з політиків Ви ніколи б не подали руки?

- Це не має значення. Питання до суспільства - кого з політиків вони не будуть обирати.

- Чи під час Вашої громадсько-політичної діяльності були з боку «власть імущіх» погрози Вам та Вашим рідним? Якщо були, то з чим це було пов’язано?

- Не хочу піаритися на тому, від чого страждають всі опозиційні політики. Пригадую лише окремий випадок - кілька тижнів тому, під час мого візиту на Волинь за мною та колегою з Фронту змін Ігорем Гузем їздили невідомі і все знімали на камеру - виступи, переміщення, людей, які прийшли на зустрічі. На прохання представитися - відмовчувалися. Було враження, що я повернулася у часи, про які розповідав дідусь - тотального стеження за ненадійними, тими хто не хотів миритися з несправедливістю у тоталітарному суспільстві. При нагоді - ГПУ та МВС на даний момент відбулися лише відписками.

- Ви є членом «Фронту змін», партії, яка сповідує ліберальну ідеологію. Але чи всі ліберальні норми прийнятні для українського суспільства? Адже окрім економічної складової є гуманітарна, визнання, наприклад, одностатевих шлюбів. Українське суспільство це не прийме. Чи варто ці "західні запозичення" прищепляти на український грунт?


- Одне з головних завдань політика - вміння чітко розставити пріоритети. На даний момент серед пріоритетних цінностей західного суспільства, які треба втілювати - захист базових прав громадян, права на життя, на мирний протест, на приватну власність. За це наразі і боротимемось!

1 коментарі

nord 27 июня 2012 10:27
Леся - вы глупость говорите. Министерство образования - прямой начальник укр вузов, особенно государственных, что финансируются из гос.казны. Образование должно быть аполитичным и аналитичным - это европейские нормы. Какова ценность заангажированных идеологией специалистов-гуманитариев, к примеру (это направление самое распространённое в Могилянке)? Вуз - не место и не средство в политике, не идеологическая трибуна, как считают в Могилянке. С такими мракобесными взглядами Украине впору интегрироваться не в ЕС, а в Африканский Союз. Если какой-либо ректор хочет идеалогизировать свой вуз, нужно бросать ректорство и заниматься политикой. Иначе - отсталый сценарий в/о в Украине имеет место быть. Какая ж тут Европа?
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии