А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Юрій Шухевич: «Моєму батькові зараз важче було б боротися за Україну, ніж в сталінські часи»

Юрій Шухевич: «Моєму батькові зараз важче було б боротися за Україну, ніж в сталінські часи» Син легендарного командира УПА Романа Шухевича, голова УНА-УНСО Юрій Шухевич-Березинський розповів, як УНА буде брати участь у виборах, чому Україна має обрати «третій шлях», як повернути Кубань і про те, як він оцінює намагання Віктора Ющенка повернутися у велику політику.

- Пане Юрію, в якому форматі Українська Національна Асамблея буде долучатися до виборчого процесу?

- УНА йде на вибори. Ми йдемо списком і ще в нас буде 5 мажоритарників.

- Як ітимете на вибори особисто Ви?

- Особисто я буду іти по списку.

- Чи плануєте співпрацювати з певними політичними силами, зокрема – опозиційними, під час виборів?

- Звичайно, поборювати когось з опозиції ми не збираємось. Але співпраці як такої теж не буде. Тому що ми йдемо зовсім іншим шляхом, а не граємо в ті дурнуваті ігри, які нам нав’язують. Ну яка ще влада, опозиція, коли вони там про все домовляються? Коли був прийнятий закон про засади мовної політики, ясно було, що так звана опозиція домовилася з Партією регіонів і легенько пропустила його. А потім для публіки вони розігравали сцени. В цьому відношенні ми не можемо знайти спільні мови ні з ким.

- То який шлях Ви пропонуєте?

- УНА вважає, що Україні не потрібно рухатися ані в Євразійський простір, ані в Європейський союз. В України має бути свій – третій – шлях, саме ним вона повинна йти, українській шлях. І у внутрішній політиці, і в міжнародній. А не розриватися туди-сюди, як те теля, яке тягнуть на шнурку.

- Чи бачите Ви серед нинішніх політиків того, хто буде уособлювати в собі націоналістичний рух, виражати інтереси національної ідеї?

- Я зараз таких не бачу. Ті, хто є, вже себе скомпрометували і не відповідають очікуванням суспільства та національним інтересам України. В майбутньому, не виключаю, серед молодих можуть зявитися такі лідери. Може, вже на цих виборах хтось з них про себе може заявити.

- Нещодавно сайт «Обозреватель» звинуватив вас у співпраці з владою. Що можете їм відповісти?

- Дивіться, нас звинуватили, що ми співпрацювали з регіонами через те, що в другому турі президентських виборів-2010 ми виступили проти обидвох кандидатів – і проти Тимошенко, і проти Януковича. Зараз щось нове вигадають і скажуть, що ми співпрацюємо з владою. Але то далеко не так. У нас є свій шлях, який відрізняється від шляху об’єднаної опозиції і від шляху Партії регіонів.

- Якби Ваш батько, Роман Шухевич, був зараз в політиці, якими методами він боровся проти цієї влади?

- Я не знаю, як мій батько вирішував би проблему цієї влади, та я впевнений, що йому було б важко, значно важче, ніж в сталінські часи! Чому так? Бо тоді були люди, готові на самопожертву, віддані справі, ідейні. Вони за долари і рублі не продавалися, а йшли на смерть і не питали, що їм буде, якщо вони одержать перемогу. Вони не ділили посади. Для них був один обов’язок – вільна незалежна держава. А зараз таких жертовних людей дуже і дуже мало.

УНА-УНСО довело, що вміє захищати національний інтерес. Чи під час війни в Грузії, чи під час відстоювання нашого Придінстровя. Бо ми чітко розуміли, що сьогодні Грузія, а завтра – Україна. І в сьогоднішній ситуації ми готові дати відсіч всім, хто зазіхає на нашу свободу.

- Якось в інтерв’ю Ви сказали, що Україна повинна підняти питання про повернення до свого складу Краснодарського краю, тобто Кубані. Та чи реальним є цей крок за нинішніх геополітичних обставин?

- Я вважаю, що якщо хочеш, то можеш розсувати межі можливого. А коли сидіти і споглядати, то це буде неможливим. Треба працювати. Можна працювати і там. Але ніхто з тими людьми на Кубані не працює. Треба їхати туди і шукати людей.

Ще до проголошення Незалежності Українська тоді ще Міжпартійна Асамблея реєструвала українців, збирала підписи. На Кубані тоді у нас було 2 реєстраційні пункти. При чому це самі кубанці зробили і реєстрували там громадян України. Значить є можливості. Треба туди їхати і працювати, треба підтримувати кубанців.

- Чи є готовність, принаймні на рівні декларації, від опозиційних сил в разі приходу до влади повернути Вашому батькові звання Героя України, відібране цією владою?

- Це питання ніхто не ставить. Вони думають про повернення до корита, а не такі банальні для них речі, як повернення Шухевичу звання Героя України. Особисто я вважаю, що це чисто символічне звання. Адже Ющенко видав наказ про визнання всіх учасників національно-визвольних змагань борцями за волю України. І це є головним в моїх очах. Тоді першим кроком було надання звання Героя Роману Шухевичу і Степану Бандері. Але і Степан Бандера, і Роман Шухевич зовсім не потребують цієї 5-и конечної зірочки. Не це вирішує, чи вони герої чи не герої. Героями їх визнав народ, а не указ президента.

- Якщо вже зайшла мова за Ющенка, то скажіть, будь ласка, як Ви ставитеся до його намагань повернутись у велику політику?

- Якщо він іде на вибори, значить він не склав руки і капітулював. В політику шанс повернутись є завжди і в кожного. Але я особисто вважаю, що якщо він і набере 5%, то тепер це не буде для нього вирішальною перемогою, що дасть можливість впливати на хід подій в Україні.

Спілкувався Сергій Багряний

8 коментарів

23ww 24 августа 2012 12:35
Сейчас его пришили бы не отходя от кассы, так сказать, не напроказничал бы столько как раньше.
русич 24 августа 2012 12:36
"Син легендарного командира УПА Романа Шухевича"... :))) Рома Шухевич был тот еще ходок! Его НКВД собсссно на этом деле и прищучил - когда Рома елозил по телу любовницы. Неизвестно успел ли кончить Рома, но нквдшники его кончили буквально в голую жопу при попытке Шухевича слинять по шухеревичу. Штаны одеть до конца он так и не успел... Вот такой он был - моральный идол бандерлогов и герой бляцких спецопераций! :)
Кто-нить из бандерлогов может КОНКРЕТНО сказать - в чем состоял национально-освободительный вклад ОУН-УПА??? Кроме как освоения миллионов марок от абвера и миллионов фунтов от британской разведки для борьбы против советской УКРАИНЫ методом массового террора и убийств УКРАИНЦЕВ...Говорят УПА воевали с немцами за освобождение Украины.... Какие города УПА от них освободила??? Почему в немецких архивах нет данных о потерях в "боях" с УПА??? Что, УПА с немцами на подушках дралась??? Ожидаю серьезных ответов от свидомых..
MR 24 августа 2012 12:42
Золоті слова...не плюй в колодязь...
Русич 24 августа 2012 12:43
Вклад Шухевича и его окружения был в том ,что он организовал вооруженное сопротивление против жидовского коммунистического режима,который уничтожал и грабил народы бывшей Российской империи,жидовско-коммуняцкий режим уничтожал в равной мере этнических русских,украинцев,татар и другие народы ,которые не давали себя грабить жидве.
MR 24 августа 2012 12:44
Золоті слова...не плюй в колодязь...

Золоті слова...не плюй в колодязь...

Золоті слова...не плюй в колодязь...
свій 24 августа 2012 12:55
всі архіви, які були не вигідні комунякам - знищувались. А тепер скажи скількох українців знищили нквд-шники? Тому не смерди москаль поганий!!!!!
Киянин 27 августа 2012 13:12
Юрій помиляється.
Тут проблема не у відсутності людей, а у відсутності Шухевича.
ЛЮДИ є і їх багато, навіть більше чим за часів Шухевича.
Але погляньмо, в'язнів Україна без Кучми, фактично зрадили. Люди відсиділи, їх суддю підвищив в посаді Ющенко, їх ката-слідчого підвищив у званні Луценко, а Турчинов запропонуав 400 баксів у вигляді компенсації, замість залучити їх до роботи і боротьби, зате в патрію взяв Губського та Фельдмана з Портним. Цікаво де ті тепер???
І таких зрад сила-силенна, починаючи з головної ЗРАДИ МАЙДАНУ.

УНА-УНСО довело, що вміє захищати національний інтерес.

Навпаки. Це МПА довела що вміє це робити. І УНА-УНСО попервах коли ще була наступником МПА теж це пробувала робити. А далі все пішло в свисток..........
Замість брати владу в Україні поперлись в Придністров'я та Ічкерію. Це звісно було би правильним якби були спроби діяти на взяття влади тут в Україні. А так то ставсь лише випуск енергії в свисток...............
Ну, а оце просто невдалий піар-хід:
Чи під час війни в Грузії, чи під час відстоювання нашого Придінстровя. Бо ми чітко розуміли, що сьогодні Грузія, а завтра – Україна.
Яка Грузія??? Там війна тривали всього тиждень!!!!!!!!! За цей час ви могли тільки зібратись і на момент закінчення приїхати до Тбілісі. Ну або керівництво РФ, котре почало підготовку до війни ще за місяць до 8 серпня, інформувало також і УНА про свої плани..........
Христина 21 сентября 2012 20:31
"Брати владу в Україні.." - чим чи ким? Армією яка в болоті або в хащах набиралася?та й з кого? З заляканих або задурених хлопчаків що не вміли тримати гвинтівку? Не смішіть та не обурюйте людей бандерівські дурні. Хотіли для себе привілеїв у Гітлера от і лизали йому дупу як і такі ж самі польські націоналісти. Доводили йому свою прихильність вирізаючи на своїх територіях людей і тим самим звільняючи їх для німців. Якби не Радянська Армія, то вже давно забули б говорити Західна Україна. Схід Третього Рейху - як вам така назва, наслідувачі головоріза бандери?
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии