А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Предстоятелі та духовенство українських церков засудили кривавий розгін Євромайдану


Керівники традиційних українських церков засудили жорстоке застосування владою сили до мирних громадян вночі 30 листопада на столичному Майдані Незалежності.

Відповідні заяви опубліковано на офіційних веб-сторінках цих конфесій.

Церковні діячі підкреслюють, що церкви разом з українським народом підтримують і продовжують підтримувати європейську інтеграцію та бачать майбутнє України у колі незалежних держав Об’єднаної Європи.

Після початку масових громадянських акцій церкви неодноразово зверталися до правоохоронних органів та інших представників держави із закликом забезпечити громадянам гарантоване Конституцією право мирно висловлювати свою позицію. На жаль цей заклик не був почутий і вночі 30 листопада із застосуванням жорстокого насильства учасники акції були вигнані з Майдану Незалежності.

«Як Церква ми морально засуджуємо жорстоке застосування сили до мирних громадян, яке відбулося сьогодні на столичному Майдані Незалежності. Ми закликаємо всіх — особливо міліцію … не допустити подальшого примноження насильства», — зазначив у своїй заяві Філарет, Патріарх Київський і всієї Руси-України.

Свій смуток з приводу подій, які цієї ночі відбулися у Києві, висловив Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ: «Ми засуджуємо ті прояви насильства, які застосували працівники правоохоронних органів до мирних громадян. Ми просимо не допустити ще більшої ескалації насильства, яке може привести до ще більше трагічних наслідків».

Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ звернувся до міліції: «Нехай правозахисні органи пам’ятають, що вони також є громадянами України і що їхнє завдання — захищати громадян та їхні права. Нехай вони пам’ятають, що вони є правозахисними, а не владозахисними органами».

У заяві Братства незалежних церков та місій ЄХБ України наголошується, що «немає ніякого виправдання тим хто віддавав наказ, і тим хто його виконував. Немає виправдання тим хто підіймає руку на ближнього свого! Немає ніякого виправдання тим хто може топтати, калічити дітей, дівчат та жінок».

Церковні діячі звернулись до віруючих з проханням молитися за Україну та за збереження нашого спільного дому від руйнівної міжусобної ворожнечі.

«Закликаємо духовенство і всіх вірних … незалежно від їх політичних поглядів до спільної молитви за мир, любов та злагоду, подолання розбрату і ворожнечі, недопущення насильства та розв’язання непорозумінь», — говориться у заяві Володимира, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви.

Заяви про засудження застосування правоохоронними органами насильства до мирних громадян та недопущення подальшої ескалації насильства зробили:

Предстоятель УПЦ КП Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет;
Предстоятель УПЦ Митрополит Київський і всієї України Володимир;
Предстоятель УГКЦ Верховний архієпископ Києво-Галицький Святослав (Шевчук);
Архиєпископ-емерит УГКЦ Блаженніший Любомир (Гузар);
Старший єпископ Української Християнської Євангельської Церкви Леонід Падун;
Єпископ Української Лютеранської Церкви В’ячеслав Горпинчук;
Виконавчий секретар Братства незалежних церков та місій євангельських християн-баптистів України Сергій Дебелинський.


Від АСД: Нагадаємо, що в вересні 2013 представники десяти провідних украйнських церков спільно підтримали курс України на Євроінтеграцію

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии