А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Вибір сонячних батарей – інвестиція в енергетичну незалежність


Не дивлячись на відносно високу ціну сонячних панелей, все більше українців замислюються про їх купівлю. Особливо це актуально для тих, хто мешкає в приватних садибах, котеджах. Адже тарифи на електроенергію для населення постійно зростають, зате ціна на сонячні батареї, завдяки конкуренції виробників і створенню нових технологій, знижується. І хоча поки енергія, вироблена за допомогою сонця, помітно дорожче тієї, що виробляють теплові, або атомні електростанції, відчуття незалежності варто того, щоб хоча б частину електрики отримувати з самого незалежного і надійного джерела - від природного світила.

Вибір сонячних батарей – інвестиція в енергетичну незалежність

Що важливо знати про сонячні батареї? Існує два основних типи кремнієвих сонячних панелей - полікристалічні та монокристалічні. Перші трохи дешевші, оскільки їх виробництво не настільки трудомістке. У монокристалічних батареях використовується більш чистий кремній, а також набагато надійніший корпус, який добре витримує перепади температур, вологості і осідання пилу. Полікристалічні сонячні батареї мають трохи нижчий ККД - близько 18%, тоді як монокристалічні мають коефіцієнт 22%. Але є у полікристалічних панелей і одна важлива перевагу - вони більш ефективно здатні сприймати розсіяне світло, тобто виробляють енергію і в похмуру погоду. Тоді як для монокристалів необхідне чисте сонячне світло.

Що стосується ціни на сонячні панелі, то вона стартує від кількох сотень гривень для полікристалічних батарей потужністю в кілька десятків ват. У міру зростання потужності різниця в ціні стає все менше, падає і ціна виробленого вата сонячної енергії. Так, наприклад, 100-ватну монокристалічну панель можна придбати за 2679 грн. А полікристалічна батарея з такою ж потужністю буде коштувати 2425 грн.

Купуючи сонячну батарею, ви інвестуєте в свою енергетичну незалежність.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии