А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Огляд нафтового ринку. «Іранський фактор»


Огляд нафтового ринку. «Іранський фактор»

На минулому тижні відбувалося досить переконливе сповзання цін нафти, які за п'ятиденку опустилися на 8%. Так, по нафті Brent відкат відбувався від 67 до 62 доларів за барель. Головним мотивом для зниження ціни була заява Трампа і членів його адміністрації про можливість переговорів з Іраном. Правда, це зниження супроводжувалося епізодичними підскоками цін, у тому числі з-за повідомлень про ситуацію в Перській затоці, де ЗМІ повідомляють про спроби затримання судна (Корпус вартових ісламської революції повідомив про затримання танкера «Stena Impero», який йшов під прапором Великобританії, «через порушення міжнародних правил»), то про збитий американський дрон. Міністр нафти Ірану заявив у неділю, що недавні затримання танкерів не вплинули на експорт нафти з Ірану. Та на поточний момент і проведення переговорів між США та Іраном поки не підтверджено. Але цей тиждень ціни на нафту починають з нових спроб підростання.

В останній рік «Іранський фактор» постійно присутній в цінах, як через зниження видобутку і експортних поставок нафти з Ірану, так і через побоювання можливих подальших загострень. Що стосується скорочень, які вже сталися, то тут все просто і вимірні. Головний параметр – це динаміка видобутку. Нагадаємо, що, згідно з «щомісячнику» ОПЕК видобуток нафти в Ірані в червні становила 2,225 Мб/д, що більш ніж на півтора мільйона барелів нижче показника початку 2018 року. І це, звичайно, дуже важливий фактор, який має сильний вплив на ціни. Однак на тлі інших змін, таких як зростання видобутку нафти в США, які лише за останні 2,5 року наростили видобуток на 3,5 Мб/д, його значення, ймовірно, не варто переоцінювати. А ось що стосується побоювань, то тут фантазії і невизначеності грають повною мірою. Адже важливість транзиту нафти через Ормузську протоку і потенційного впливу на ціни будь-яких можливих перебоїв переоцінити досить важко.

Ця зона напруги здатна впливати не тільки безпосередньо на ціни нафти, але також і на динаміку долара. Як відомо, іноді можна простежити яскраві протифазні коливання цін нафти в залежності від динаміки індексу долара. Швидше за все, подібні коливання вдасться побачити. У найближчі півтора тижні увагу ринків буде зосереджено на засіданні ЄЦБ 25 липня і засіданні ФРС 31 Липня, які дадуть імпульси долару.Також необхідно відстежувати ситуацію з переговорами США і Китаю – призначення дати зустрічі переговорних команд призведе до зростання ризикових активів.

Важливою обставиною для зниження цін нафти минулого тижня стало оприлюднення прогнозу МЕА про зниження очікуваних темпів зростання попиту на нафту в 2019 році до 1,1 Мб/д через уповільнення світової економіки. Головним аргументом зниження прогнозів МЕА вказує уповільнення темпів зростання Китаю. На попит нафти вже подіяв торговий конфлікт США і Китаю. Трохи заспокоювати має те, що видобуток нафти в США, за прогнозами МЕА, в 2019 році зросте лише на 1,8 Мб/д замість 2,2 Мб/д зростання в 2018 році. І те, що в США вже кілька тижнів триває досить бадьоре зниження запасів нафти. Звіти по запасах нафти в США минулого тижня вийшли ближче до нейтральних. Однак тренд на бадьоре зниження запасів у попередній тиждень все ж продовжився.

Відбувалися коливання видобутку нафти в США з нагоди урагану «Баррі», що бушував в Мексиканській затоці, були досить вражаючі, але досить локальні за часом. Тижневі дані вийшли зі зниженням видобутку в США на 0,3 Мб/д, але тепер вона почне відновлюватися. Показовими повинні стати дані вже цього тижня. Звіт «Baker Hughes» повідомив про падіння активних нафтових вишок до 779 проти 784 тижнем раніше. На сьогодні зниження від максимумів листопада 2018 року за цим параметром становить 107 шт., або близько 12%. Цікавим буде оновлення всіх зазначених даних за підсумками тижня. Але ще важливіше для динаміки цін в найближчі два тижні будуть результати засідань Центробанків.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии