А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Нафтовий ринок на цьому тижні - 4-10 листопада 2020


Нафтовий ринок на цьому тижні - 4-10 листопада 2020

Після рішення ФРС щодо вже третього поспіль зниження ключової ставки фондові індекси впевнено оновлюють максимуми. Додатковим аргументом биків з нафти залишаються дані Baker Hughes про триваюче зниження кількості активних нафтових бурових – на минулому тижні було чергове їх зниження до 691 проти 696 тижнем раніше. Правда, варто для справедливості зазначити, що видобуток нафти в США поки не реагує на таке зниження і залишається на рекордних рівнях у 12,6 мільйонів барелів на день, а запаси знаходяться в тренді сезонного зростання. Так що і у ведмедів ринку нафти є свої серйозні аргументи.

І все ж очікування підписання торгових угод і повідомлення про активні обговорення серед країн ОПЕК + можливого нового раунду скорочення видобутку підбадьорюють покупців нафти. Тим більше, що головний застрільник чинної угоди про обмеження видобутку сьогодні в ньому вкрай зацікавлений: Саудівська Аравія виходить на фінішну пряму в питанні первинного розміщення акцій найбільшої в світі нафтової компанії Saudi Aramco. Влада Саудівської Аравії вирішила продати частку в своїй нафтовій компанії, і найбільше в історії публічне розміщення стартувало. Торгівля акціями нової публічної компанії поки буде проходити тільки на місцевій біржі Tadawul. У самій компанії поки важко сказати, коли конкретно пройде розміщення на міжнародних майданчиках (невизначено називаються 2020-2021 роки), але на біржі Tadawul початок торгів заплановано вже на грудень поточного року.

За інформацією різних видань, проспект емісії буде представлений вже на поточному тижні, 9 листопада. Ось тоді і стануть відомі всі деталі майбутнього IPO, і головним питанням буде ціна розміщення акцій. За інформацією Bloomberg, в неділю Саудівська Аравія все ж погодилася опустити оцінку вартості акцій державної нафтової компанії Saudi Aramco нижче 2 трильйонів доларів. Подивимося на те, як же вирішиться ця важлива для ринку інтрига.

Нагадаємо, що у вересні на найбільші нафтові об'єкти компанії була здійснена атака дронів, яка на час в двічі зменшила видобуток нафти в країні. Цей інцидент став тривожним сигналом для ринку, нагадавши про додаткові ризики. Однак Саудівська Аравія змогла швидко подолати виниклі проблеми і відновити видобуток, що продемонструвало стійкість її інфраструктури до зовнішніх впливів. Проте, не тільки події, що відбулися, але і зростаючі очікування світової кризи, що наближається, змушують інвесторів дотримуватися обережності.

З іншого боку, такі ж очікування кризи змушують організаторів поквапитися з розміщенням, і ринки тепер вже зовсім скоро стануть свідками цікавого і важливого події. Саудівська Аравія обіцяє явити світу народження публічної компанії з рекордною капіталізацією. Природно, що оприлюднення проспекту емісії Saudi Aramco обіцяє стати візитною карткою наступаючої тижні.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии