А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Як здавати квартиру подобово у Львові та Києві і як перетворити це в прибутковий бізнес


Можна здавати власну квартиру в короткострокову оренду, брати нерухомість в довгострокову оренду і перездавати подобово або взяти квартиру в управління. У статті розповідаємо про кожен з цих методів і розберемося, як вибрати ідеальну квартиру для подобової оренди у Києві та Львові який зробити ремонт, де і як шукати гостей.

Що вигідніше: короткострокова або довгострокова оренда


Порожня квартира не приносить доходу. Але це можна виправити за допомогою здачі житла в оренду - довгострокову або короткострокову. З довгостроковою орендою все просто: потрібно знайти орендарів, укласти договір і передати їм ключі, а раз на місяць отримувати фіксовану суму. У квартиру можна приходити, щоб перевірити, що в ній все в порядку, а можна і довіритися квартирантам (і страховому депозиту).

При короткостроковій оренді шукати мешканців доведеться шукати частіше - буквально кожен день. Шукають їх як на «звичайних» сайтах нерухомості та і через соцмережі. Зате відстежувати стан нерухомості можна практично щодня. Та й дохід буде вище: в середньому, за оцінками експертів по добовій оренді, в 1,5-2 рази.

Дохід від довгострокової оренди можна вважати пасивним. А взаємодія з гостями при добовій оренді забирає багато часу - це повноцінна робота. Тому деякі розглядають подобову оренду кількох квартир як бізнес і стають хостами. Назва прийшла до нас з англомовного Airbnb, і його активно використовують ті, хто займається добовою орендою.

Якщо немає власної квартири, можна здавати чужу


Щоб почати заробляти на подобовій оренді, можна купити кілька квартир і здавати їх. Але це вимагає серйозних вкладень. Простіший шлях - зняти квартиру на тривалий термін і прописати в договорі умови суборенди, щоб можна було перездавати житло подобово. Різницю в ціні між подобовою і довгостроковою орендою за вирахуванням витрат на рекламу, прибирання та інші побутові дрібниці бере собі хост - той, хто організовує весь процес пошуку і зустрічі гостей.

Інший варіант короткострокової оренди без квартир у власності - взяти нерухомість в управління. Тоді в договорі власника з керуючим буде прописано, який відсоток від прибутку отримає кожен з них (хосту зазвичай дістається від 5 до 20%). Господар квартири взагалі не бере участі в процесі, а керуючий бере на себе всі обов'язки: розміщує оголошення, стежить за чистотою і оснащенням квартири, зустрічає гостей. Співпраця вигідна обом сторонам. Власнику - тому що він одержує не фіксовану оплату, як при довгостроковій оренді, а відсоток від прибутку, і ця сума зазвичай більше. А у керуючого більше можливостей, тому що власник прагне максимізувати прибуток і дає карт-бланш на будь-які дії, наприклад, косметичний ремонт, оновлення меблів або довгострокові рекламні кампанії.

Вибір квартири для короткострокової оренди


Будь-яке житло не підійде для подобової оренди. Наприклад, попит на великі багатокімнатні квартири нижче, як і на «убиті» без ремонту. Здати їх подобово практично нереально. Якщо в квартирі немає меблів, побутової техніки та навіть таких дрібниць, як посуд, серветки і шампунь, про короткострокову оренду теж можна забути. Але майже все це легко виправити, на відміну від розташування квартири. Щоб зрозуміти, чи підходить житло для подобової оренди, потрібно уявити портрет майбутнього гостя. Для іноземців та туристів підійде центр міста, локації поблизу від визначних пам'яток і культурних об'єктів. На відрядження зазвичай селяться ближче до місця роботи - поруч з діловими і економічними центрами, офісами великих компаній. Високий попит на бюджетне житло в безпосередній близькості від медичних центрів: гості не хочуть переплачувати за оренду через високу вартість лікування. А ось в спальних районах далеко від метро до попиту напевно будуть проблеми, тому що незрозуміло, кому і навіщо знімати там квартиру на добу. Якщо квартира у власності, то її власник оцінює кожен з цих параметрів і вибирає, чи варто здати житло подобово або довготривало. Якщо купувати квартиру тільки планується, то відразу шукають відповідну вимогам. Причому деколи нехтують ремонтом - спеціально вибирають убиті квартири, щоб створити дизайнерський інтер’єр.

Який повинен бути ремонт


У добовій оренді ремонт і зовнішній вигляд житла виходять на перший план - в «радянський» варіант знайти орендарів буде проблематично. У відпустці або у відрядженні людина хоче отримати більший або як мінімум такий же комфорт, до якого звик. А в центрі великих міст господарі розраховують на гостей-іноземців, а їм чеську стінку і килим на стіні точно не «продаси». Рішення гість приймає за секунди, переглянувши кілька фотографій. І або вибере найкомфортнішу квартиру, або змириться з деякими незручностями заради більш вигідної ціни. Тому перед тим, як здавати квартиру в оренду подобово, в деяких випадках доведеться зробити ремонт.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии