А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Остеопороз: симптоми та проблеми діагностики


Остеопороз: симптоми та проблеми діагностики

Остеопороз – це захворювання, ознаки якого повільно наближаються. Поставити діагноз остеопорозу на ранніх стадіях вкрай складно - через проблеми діагностування чітких симптомів втрати кісткової маси. Недарма остеопороз часто називають «тихим злодієм на кістках». Але є деякі симптоми, які можуть свідчити про втрату кісткової маси. Докладніше про це на ресурсі nday.te.ua, але якщо коротко, то які вони?

Болі


Майже кожен третій дорослий іноді або постійно страждає від болю в спині. На це, безумовно, є багато причин, наприклад, відсутність фізичних вправ або погана постава. Але за болем може й остеопороз. До встановлення діагнозу минає дорогоцінний час, і остеопороз може прогресувати далі. Якщо симптоми зберігаються протягом тривалого часу та відомі інші особисті фактори ризику остеопорозу, вам слід звернутися до фахівця з остеопорозу (остеолога) у разі болю, щоб разом досліджувати причину.

При прогресуючому остеопорозі біль може бути спричинений зламаними кістками. Але навіть після перелому можуть виникати болі через пов'язане з ним укорочення та викривлення стовбура.

Переломи кісток без видимої причини


Якщо у вас зламана кістка без будь-якої видимої причини (наприклад, при підйомі предметів) і без сильної зовнішньої дії, це явний симптом остеопорозу – вам слід діяти терміново! При необхідності поговоріть зі своїм лікарем про підозру. Тіла хребців, кістки тазу та шийки стегна особливо страждають від зниження щільності кісткової тканини.

Зростання людини зменшується


Якщо остеопороз прогресує і відбулися деякі переломи тіл хребців, у результаті хребет коротшає. Результат: зростання зменшується, можливе до 20 сантиметрів при вираженому остеопорозі.

Втрата зубів


Остеопороз – це системне захворювання кісткової системи. Це означає, що вражений весь скелет. Виявляється це в ротовій порожнині як окостенілі порожнини зубів (альвеоли) та пародонт (опорна тканина та структури для фіксації зубів у щелепах, наприклад, ясна, пародонт, альвеоли), що також є наслідком втрати кісткової маси. Ще одним симптомом остеопорозу може бути розхитування зубів чи втрата зубів.

Всі згадані симптоми втрати кісткової маси можуть обмежувати якість життя постраждалих, але це в жодному разі не привід здаватися та приймати «долю» остеопорозу. Існує безліч методів раннього виявлення та ефективного лікування. Запитайте себе, чи є у вас якісь симптоми або ризики остеопорозу, і не бійтеся поговорити про це зі своїм лікарем.

Базова діагностика: у яких групах людей вона проводиться?


Лікар може зробити висновки про здоров'я своїх кісток, виходячи з умов життя та визначення індивідуальних симптомів втрати кісткової маси у своїх пацієнтів.

Це відноситься до наступних груп людей:

  • Жінки в постменопаузі (ті, хто перебувають у фазі життя після останньої менструації) до 60 років або чоловіки віком від 60 до 70 років: наприклад, з певними гормональними порушеннями або ревматоїдним артритом (хронічним запаленням суглобів)
  • Жінки віком від 60 до 70 років з додатковими факторами ризику: такими як остеопороз у батьків, схильність до падінь, обмеження руху (нерухомість), споживання нікотину або цукровий діабет 1 типу.

  • Жінки віком до 50 років, які повинні приймати ліки більше трьох місяців для лікування серйозних захворювань, таких як алергія, астма, ревматичні захворювання або імунні захворювання (найкраще дізнатися у свого лікаря, чи належите ви до цієї групи)
  • Жінки віком до 50 років з гормональними порушеннями

  • Як правило, всі жінки старші 70 років

  • Як правило, всі чоловіки віком від 80 років

Незалежно від віку та статі основна діагностика проводиться при переломі тіл хребців, типовому симптомі остеопорозу. Базова діагностика включає аналізи крові, тести на порушення рухливості та ризик падіння, а також вимірювання щільності кісток. При підозрі на перелом кістки (наприклад, колапс хребця) проводять рентгенологічне дослідження.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии