А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Розлад шлунка: симптоми та характер захворювання


Розлад шлунка: симптоми та характер захворювання

Розлад шлунка - це загальний термін, який використовується для опису скарг, пов'язаних із перетравленням їжі. Більшість скарг виходить з боку шлунково-кишкового тракту, типовими є, наприклад, нудота, втрата апетиту, печіння у шлунку та діарея. У найширшому сенсі сюди також можуть бути включені захворювання ротової порожнини, такі як запалення слинних залоз.

Причини проблем із травленням дуже різні. Вони можуть бути органічного походження і виникати внаслідок рефлюксної хвороби, виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки. Однак, як і у випадку з роздратованим шлунком, їх не можна віднести до жодної органічної причини. Детально питання розкрите на ресурсі www.04597.com.ua, ми зупинимося тільки на ключових моментах.

Симптоми


Проблеми із травленням поширені. Вони можуть виникати безпосередньо перед або після їди і тому можуть бути легко локалізовані. Їх буває важко локалізувати як рухові розлади (порушення моторики шлунково-кишкового тракту) шлунка або м'язів кишечника, і вони виявляються лише через деякий час після їди. Вони можуть бути обмежені верхньою частиною живота та супроводжуватися кислотним рефлюксом. Вони можуть бути тупими, переймоподібними або колючими і супроводжуватися лихоманкою.

Найчастіші скарги:

  • розлад шлунка

  • опухлий і здутий живіт

  • метеоризм

  • почуття ситості та раннє насичення

  • втрата апетиту

  • біль у животі

  • тверда черевна стінка

  • жар

  • нудота та блювота

  • діарея та запор

Порушення травлення може бути викликано різними причинами, тому що перетравлення їжі починається з першого укусу: зуби та язик розбивають їжу в роті, наша слина розщеплює її на частини та перетворює на рідину, щоб вона могла легко проходити через стравохід. у шлунок впустити. Тут мезга поєднується зі шлунковим соком, перетравлюється і доводиться до однорідної температури. Тонкий і товстий кишечник беруть участь у подальшому травленні та підтримуються печінкою, жовчним міхуром та підшлунковою залозою.

Характер захворювань у областях


Рот: Бактерії та віруси можуть викликати запалення слинних залоз (сіалоаденіт, паротит), яке супроводжується хворобливим набряком залоз. Найвідоміша вірусна інфекція – епідемічний паротит. Запалення слинних залоз лікують залежно від причини. Загалом допомагають рясне питво, м'яка їжа та стимулюючі слиновиділення засобу (сіалогога) у вигляді цукерок, жувальної гумки та соків.

Стравохід: Печіння в шлунку і відрижка кислим є типовими симптомами, коли шлункова кислота потрапляє в стравохід. Причиною цього є так звана рефлюксна хвороба. М'яз сфінктера при переході від шлунка до стравоходу не ущільнюється належним чином. Якщо у вас часто печія, важливо її лікувати, інакше вона може призвести до езофагіту та інших ускладнень. Зміни у харчових звичках та способі життя – перші кроки проти нього. Як ліки використовуються антациди та інгібітори протонної помпи. Крім того, в стравоході можуть утворюватися дивертикули та звуження. Вони часто залишаються безсимптомними; якщо вони викликають проблеми, зазвичай потрібна операція.

Шлунок: Однією з найпоширеніших захворювань шлунка є запалення слизової оболонки шлунка (гастрит). Це може викликати біль, втрату апетиту, нудоту та блювання. Відмова від дратівливої ​​шлунок їжі та стимуляторів, але від м'якої їжі та чаю з заспокійливими активними інгредієнтами, часто може вилікувати гастрит. Як лікарські засоби застосовують антациди, антагоністи Н2-рецепторів та інгібітори протонної помпи. Запалення слизової оболонки шлунка викликає шлункова бактерія Helicobacter pylori. До терапії додаються антибіотики – зазвичай, у поєднанні з інгібіторами протонної помпи. Гастрит може призвести до виразки шлунка та дванадцятипалої кишки. Залежно від причини вони лікуються аналогічно до запалення слизової оболонки шлунка. Інші захворювання шлунка включають рефлюксну хворобу та роздратований шлунок. Симптоми роздратованого шлунка включають біль у верхній частині живота, відчуття переповнення, печіння у шлунку, кислотний рефлюкс та втрату апетиту. Як і у випадку з гастритом, лікування полягає у зміні способу життя та застосуванні таких ліків, як антагоністи Н2-рецепторів та інгібітори протонної помпи. У разі раку шлунка пухлину необхідно видалити.

Тонкий і товстий кишечник: Захворювання тонкого та товстого кишечника часто проявляються змінами випорожнень, такими як діарея, запор та кров у стільці. Справжні кишкові інфекції (шлунковий грип, діарея мандрівників) добре піддаються лікуванню шляхом поповнення втрати рідини та солі. У поодиноких випадках потрібні інфузії або препарати, що впливають на діяльність кишечника (опіати, парасимпатолітики). При хронічних запальних захворюваннях кишечника, таких як хвороба Крона та виразковий коліт, спостерігаються різні симптоми, такі як діарея та переймоподібні болі в животі, часто пов'язані із загальним нездужанням, виснаження, лихоманка та нудота. Лікування протизапальними засобами (аміносаліцилати, глюкокортикоїди). Дивертикуліт, при якому запалюються невеликі опуклості в кишечнику, також призводить до дисфункції кишечника з болями в животі, неприємними позивами на дефекацію, діареєю та запорами. Зазвичай достатньо голодування та пиття, щоб полегшити симптоми. Синдром подразненого кишечника часто проявляється метеоризмом, болями у животі та нерегулярною дефекацією. Терапія спрямована на найсерйозніші скарги. Також можна спробувати зняти перезбудження м'язів кишківника за допомогою інгібіторів перистальтики (лоперамід). Іноді як лікування досить консультації з харчування. Харчова непереносимість (целіакія, непереносимість лактози та фруктози, харчова алергія) може призвести до дефіциту поживних речовин на додаток до таких симптомів, як діарея, метеоризм та судоми. Якщо причина симптомів виявлена, може допомогти лише послідовна дієта та, у зв'язку з нестачею поживних речовин, рекомендації щодо харчування.

Печень, жовчний міхур, підшлункова залоза: Можливі захворювання печінки (гепатит, жовтяниця, цироз печінки) або жовчі (камені в жовчному міхурі, запалення жовчного міхура) також можуть призвести до проблем із травленням. Спазматичні симптоми у правій верхній частині живота часто є ознаками каміння у жовчному міхурі або запалення жовчного міхура. Біль у лівій верхній половині живота та відкладення затверділого жиру в калі свідчать про функціональний розлад або запалення підшлункової залози. Лікування залежить від причини та ступеня занедбаності захворювання. Запалення підшлункової залози проявляється, серед іншого, болем, нудотою та блюванням. За всіх хвороб зазвичай допомагає відмова від алкоголю і зміна способу життя.

Розлад шлунка також часто називають диспепсією. Вираз зазвичай відноситься до скарг у верхніх відділах живота. Терапевти розрізняють органічну та функціональну диспепсію. Органічна диспепсія з фізичними причинами включає такі клінічні картини, як рефлюксна хвороба, виразки шлунка та кишечника, рак шлунка та стравоходу. Такі симптоми, як подразнення шлунка, називають функціональною диспепсією.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии