А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Томаківський район (адміністративний центр – смт. Томаківка)

Томаківська районна державна адміністрація
53500, смт Томаківка, вул. Леніна, 14
Телефон/факс: (05668) 2-22-53
e-mail: info@tomrda.dp.ua

подивитись чисельність населення району

Зеленогайська сільська рада
с Зелений Гай
с Краснопіль
с Новокраснопіль
с Тарасівка
с Червоноукраїнка
Томаківська селищна рада
смт Томаківка
с Катьощине
с Олександрівка
с Петрівка
с Семенівка
с Сергіївка
Виводівська сільська рада
с Виводове
с Глухе
с Долинське
с Жмерине
с Новий Мир
с Новопавлівка
с Стрюківка
Вищетарасівська сільська рада
с Вищетарасівка
Володимирівська сільська рада
с Володимирівка
с Ганнівка
с Грушеве
с Запорізька Балка
с Запорізьке
с Миролюбівка
с Новомиколаївка
с Новомихайлівка
с Новоукраїнка
с Садове
с Степанівка
с Урожайне
Зорянська сільська рада
с-ще Зоря
с-ще Маяк
с-ще Прогрес
Кисличуватська сільська рада
с Кисличувата
Китайгородська сільська рада
с Китайгородка
с Зелений Клин
Мирівська сільська рада
с-ще Мирове
с Весела Федорівка
с Настасівка
с Топила
Михайлівська сільська рада
с Михайлівка
с Гарбузівка
с Новокатьощине
с Чайки
Новокиївська сільська рада
с Новокиївка
с Вільне
с Добра Надія
с Іллінка
с Новокам'янка
Преображенська сільська рада
с Преображенка
с Баркове
Чумаківська сільська рада
с Чумаки
с Кірове
с Червоний Яр

Загальна довідка про район:

Томаківський район – козацький край, розташований у південно-східній частині Дніпропетровської області. Площа району – 1200 квадратних кілометрів, населення – 28542 осіб.
13 лютого 1923 року Томаківка стає районним центром новоствореного Запорізького округу. В 1963 році Томаківський район приєднано до Нікопольського, а в 1965 році - знову відокремлено у самостійний район. В районі налічується 190 підприємств, організацій, соціальних об’єктів.
Про походження назви „Томаківка” існує кілька історичних версій. Томаківська Січ була заснована на острові Томаківка, який татари називали “тумак”, тобто шапка. Доступитися до Січі було нелегко. Польський шляхтич Самуїл Зборовський, який був у Січі в ХVІ столітті, розповідав, що острів цей “такий широкий, що може вмістити двадцять тисяч чоловік і багато коней”. Друга назва пов’язана з легендою про відвідини царицею Катериною Запорізької слобідки, де маки цвіли. Побачила Катерина чудові квіти і запитала, що так гарно цвіте? Князі та генерали мовчать, бо зроду таких квітів не бачили. Коли з куреня показався дід-запорожець. „То маківка”, – сказав старий. „Тож нехай і слобода зветься Томаківкою”, – постановила цариця.
Томаківський район – скарбниця минулого. На його території розташовані 33 пам’ятки історії та 211 пам’яток археології, з яких 207 курганних могильників, в селах Вищетарасівка та Іллінка - 3 поселення епохи бронзи та одне поселення Черняхівської культури. Найрідкіснішою з пам’яток археології є кромлех – культова споруда у вигляді кільця з граніту, яка розміщується під насипом кургану епохи енеоліту – раннього бронзового віку, висотою 3,5 метри та діаметром 17 метрів. В центрі споруди – могила, в якій знайдено поховання, пофарбоване охрою. В 1920 році кромлех дослідив академік Дмитро Яворницький і встановив, що він датується ІІІ – початком ІІ тисячоліття до нашої ери.

Економіка:
Основою економіки Томаківського району є сільськогосподарське виробництво. Сільськогосподарські угіддя становлять 94,7 тис. гектарів. Господарства району спеціалізуються на виробництві зерна, молока, яєць, вирощуванні технічних культур. Сільськогосподарську діяльність в районі здійснюють 42 підприємства різних форм власності та 130 фермерських господарств.

Видатні особистості:
10 Героїв Радянського Союзу: Лазука Дмитро Юхимович; Кравченко Василь Іванович; Бабков Василь Петрович; Філіпов Іван Іванович; Артеменко Юрій Ілліч; Лозовський Віктор Артемович; Ляпота Степан Костянтинович; Бардуков Павло Лаврентійович; Дуплій Іван Микитович; Громов Іван Іванович

0 коментарів