А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Добропільський район (адміністративний центр – м. Добропілля)


Добропільська районна державна адміністрація

85004, Донецька обл., м. Добропілля, вул. Московська, 1,
Тел. (06277) 2-81-63, 335-17-52
Факс (06277) 2-81-74
Email rda@dobropol.dn.ua
Сайт: donoda.gov.ua/dobropilskiy

подивитись чисельність населення району

Нововодянська сільська рада
с. Нововодяне
с Благодать
с.. Веселе Поле
с. Первомайське
с. Урицьке
Ганнівська сільська рада
с. Ганнівка
с. Кутузовка
с. Рубіжне
Добропільська сільська рада
с. Добропілля
с. Красноподілля
с. Матяшеве
с. Новогришине
Золотоколодязька сільська рада
с. Золотий Колодязь
с. Веселе
с. Грузьке
с. Кучерів Яр
с. Лідине
с. Мар'ївка
с. Новотроїцьке
с. Петрівське
Криворізька сільська рада
с. Криворіжжя
с. Артема
с. Завидо-Борзенка
с. Завидо-Кудашеве
с Зелене
с Новокриворіжжя
с. Новомар'ївка
с. Новофедорівка
с. Ракша
Никанорівська сільська рада
с. Никанорівка
с. Бойківка
с. Вільне
с-ще. Дорожнє
с. Іванівка
с-ще. Маяк
с. Рози Люксембург
с. Суворове
Новоторецька сільська рада
с. Новоторецьке
с. Володимирівка
с. Коптєве
с. Панківка
Октябрська сільська рада
с. Октябрське
с. Торецьке
Світлівська сільська рада
с-ще. Світле
с-ще. Красноярське
с-ще. Новий Донбас
с-ще. Шевченко
Святогорівська селищна рада
смт. Святогорівка
с. Вікторівка
с. Вірівка
с. Копані
с. Нововікторівка
с. Новоукраїнка
Шилівська сільська рада
с. Шилівка
с. Василівка
с. Гуліве
с. Кам'янка
с. Леніна
с. Лиман
с. Новоолександрівка
с. Петрівське
с. Юр'ївка

Загальна довідка про район:

ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОН знаходиться у північно - західній частині Донецької області.

Першим і найстарішим населеним пунктом на Добропільщині є село Золотий Колодязь, засноване у 1680 році. У 18-19 століттях виникла більшість сіл – Криворіжжя, Шилове, Шахове, Ганнівка, Добропілля, Святогорівка. Добропільський район вперше був утворений постановою Президії ЦВК УРСР від 22 січня 1935 року. В 50-60 роках адміністративний поділ Донецької області не раз зазнавав змін. Територія, населені пункти Добропільського району теж зазнали змін - вони входили до складу Красноармійського та Олександрівського районів.

Добропільський район був утворений заново Указом Президії Верховної Ради УРСР від 8 грудня 1966 року № 359. 23 грудня 1966 року відбулось перше засідання сесії районної ради, ця дата вважається датою створення району.

Адміністративний центр району знаходиться в м.Добропілля..В складі району селище Святогорівка та 61 сільських населених пунктів.10 – сільських рад ,1 - селищна рада.

Залізничні станції :Добропілля, Мерцалове.. Знаходиться на північно-східних відрогах Донецького кряжа . Поверхня – підвищена хвиляста лісова рівнина; з антропогенних форм рельєфу є терикони. Корисні копалини : кам'яне вугілля, поклади кварцитів, глин, піску. Річки басейнів Дніпра (Бик з притокою Водяною) та Сіверського Дінця ( Казенний Торець з притокою Грузькою). Ґрунти переважно чорноземні. Ліси і лісові насадження займають близько 4% території (ясен, дуб, сосна, біла акація, клен, горобина).

Видатні особистості
Інформація з офіційного сайту райдержадміністрації

Звання Почесний громадянин Добропільського району було затверджено рішенням сесії районної ради від 19 березня 1997 року за № ХХІІ – 12/20. Рішенням затверджувалось Положення про звання Почесного громадянина району, опис і зразки посвідчення Почесного громадянина району, диплом Почесного громадянина району та стрічка Почесного громадянина району.

Першим Почесним громадянином району став Хаджинов Микола Захарович, голова колгоспу ім. Куйбишева, с. Володимирівки, який на момент виходу його на пенсію в 1996 році мав трудовий стаж колгоспника 52 роки, а в даному господарстві і на даній посаді відпрацював 38 років. Дане сільськогосподарське підприємство було одним із кращих в районі по вирощуванню овочевих культур, мало великий тваринницький комплекс.

З нагоди 35 – річчя Добропільського району Почесними громадянами району стали:

Полівода Олександр Лук’янович – пенсіонер, 1966-1980рр. – голова виконкому Добропільської ради народних депутатів, голова районної ради. За час його роботи в районі високими були темпи розвитку виробництва, на достатній рівень було піднято соціально-економічний рівень життя громадян району.(нині помер).

Коломійцев Еміль Анатолійович – начальник Райагробуду, Заслужений будівельник України. Під його керівництвом будувались майже всі об’єкти соцкультпобуту в районі, об’єкти сільськогосподарського призначення.

Кривенко Тетяна Григорівна – пенсіонер, довгий час працювала Святогорівським селищним головою, завідувачем загальним відділом Добропільського райкому партії, з 1971 по 1979 роки - знову Святогорівський селищний голова, була депутатом районної ради. Завжди була надзвичайно цілеспрямованим, високопрофесіональним, людяним, самовідданим керівником. Вона і зараз – постійний учасник засідань виконкомів селищної ради, депутат селищної ради.

Бусилко Іван Миколайович – пенсіонер, заслужений працівник сільського господарства України, довгий час був директором радгоспу „Добропільський”. Підприємство було нагороджене орденом Трудового Червоного Прапора. Радгосп спеціалізувався на виробництві продукції тваринництва (нині помер).

Соловйов Микола Харлампович – пенсіонер, заслужений працівник сільського господарства України, довгий час був головою колгоспу „Червоний партизан”

До 75 річчя Донецької області звання Почесний громадянин району було присвоєно Батицькому Віктору Миколайовичу, голові правління ЗСАТ ім. Т.Г.Шевченка з 1990 року. Його сільгосппідприємство постійно займає призові місця в районі, отримує стабільний прибуток. Його підприємство – постійний учасник усіх сільськогосподарських ярмарок (Бахмутський шлях, до Дня працівників сільського господарства). Віктором Миколайовичем постійно проводиться великий обсяг робіт по реконструкції тваринницьких ферм, збереженню і збільшенню поголів’я великої рогатої худоби. Це людина – лідер у повному розумінні цього слова. Він постійно співпрацює з органами місцевого самоврядування (Шилівська сільська рада) громадськими організаціями (Первинна районна жіноча організація, організація ветеранів Добропільського району, невгамовний ініціатор збору і збереження народних традицій, історичних фактів про рідне село.

Нагиленко Катерині Семенівні, пенсіонерці, Герою Соціалістичної Праці, делегату партійних з’їздів, учасниці Всеукраїнських та Всесоюзних виставок. Катерина Семенівна Героєм Соціалістичної Праці в 32 роки. Вона довгий час була не тільки гордістю району, а і Донецької області. Надої на фуражну корову в її групі зростали в такій послідовності: 3600 кг. на фуражну корову, 5700 кг., 6000 кг.

З нагоди 75 – річчя від дня народження Мартьянову Петру Федоровичу, пенсіонеру, рішенням сесії районної ради від 27.06.2008 № V – 21/5 присвоєно звання Почесний громадянин району за вагомий внесок у розбудову та розвиток Добропільського району, розвиток місцевого самоврядування. Петро Федорович два скликання був Добропільським сільським головою. Тоді до складу Добропільської сільської ради входили населені пункти Світлівської сільської ради. Голова пішки чи на велосипеді щоденно відвідував той чи інший населений пункт, знав про проблеми громадян сільської ради, вмів успішно їх вирішувати через керівників сільгосппідприємств, керівників району. Його сільська рада за показниками змагань була однією з кращих.

0 коментарів