А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Андрій Левус: 5 причин поразки націонал-демократів

'АндрійПрихід до влади виразно антиукраїнського режиму Януковича є свідченням поразки національно-демократичного проекту в нашій державі. Дискусії навколо причин цієї поразки, на жаль, не йдуть далі контрпродуктивних і доволі примітивних розправ над «противсіхами» та Ющенком, які начебто «привели до влади регіоналів». Насправді, причини значно глибші і виходять вони далеко за рамки поточного політичного процесу останніх років.

Одразу ж зазначу, що під національно-демократичним рухом розумію політичний простір між ВО «Свобода» та БЮТ, а точніше – роздрібнений конгломерат постНУНСівських партій.


Причина 1 – комплекс «дисидентства»

Національно-демократичний рух формувався на основі Народного Руху України та інших подібних структур початку 90-х років, сформованих переважно за участі дисидентів. Ці лідери звикли жити, працювати в атмосфері протесту, в «тотальному запереченні», в підпіллі. Очевидно, за часів совка така стратегія і тактика була більш ніж виправдана, однак вона явно не працює у навіть формально незалежній державі.

У 1991 році завдяки цим силам Україна здобула державність, але демократичні лідери вивили неспроможність працювати у владі. Їм було комфортніше у опозиції. Цей вірус передався і їхнім ідеологічним спадкоємцям – т.зв. «помаранчевим».

Пікет, мітинг, віче, «відкрита петиція» є поняттями куди ближчими для нацдемів ніж формування бюджету, кадрова політика та адміністративна реформа. Саме тому після перемоги Майдану у реальній владі опинились не романтики націонал-демократи, а кон’юнктурники, які у свій час поклали яйця у опозиційний кошик.

Націонал-демократи не здатні бути проактивними, вони лише реагують на випади супротивників, а ця позиція є надто слабкою.

Причина 2 – ретроградність


Мова, традиції та історія є, без сумніву, важливими складовими національного поступу. Та успіх чекає лише ту націю, яка об’єднана спільним бачення свого майбутнього. Націонал-демократи так і не запропонували українцям цілісної концепції розвитку держави. Не має модерної стратегії національних реформ, немає бачення соціальної політики, розвитку промисловості, бізнесу, інноваційних проектів, охорони здоров’я, освіти тощо.

Постколоніальна нація не може йти виключно за духовними гаслами. Національні реформи мають не менший мобілізаційний резерв, ніж медитація над історичними подіями. Цього не розуміють націонал-демократи, вони й далі продовжують копирсатись у подіях 50-70 річної давнини і наче не помічають, що українці потерпають тут і зараз.

Причина 3 – розпорошеність

В Україні існує близько 20 політичних партій, які претендують на національно- демократичну нішу. Електоральні шанси найсильніших з них дорівнюють 1%. Ця ситуація не нова, а швидше традиційна для України. І за часів УНР країна була втрачена через взаємопоборювання політиків. Причина розпорошеності не у ідеологічних суперечках, а у закомплексованості націонал-демократичних вождів. Вони не можуть бути другими. Та й партійне лідерство дає свої політичні й комерційні дивіденди. В чому дійсно завинив Ющенко, так це в тому, що тричі оживляв трупи старих партій і заводив їх до парламенту. Вони йому одразу ж і віддячили – зрадили чи не на другий день. А тепер поважно надувають щоки – «ми парламентська, самодостатня сила»…

Причина 4 – відсутність нових облич

На всіх з’їздах нацдемівських сил лунають слова – «нам треба залучати молодь, потрібні нові обличчя». Практика ж сумна – у партійному керівництві та виборчих списках домінують уже всім обридлі особи. Партійні форуми нагадують пленуми ЦК КПРС часів застою – парад геронтів, лише заміть червоних значків, тризуби і вишиванки.

Відсутня циркуляція партійних еліт, а це дає свій негативний результат. Люди уже не довіряють лідерам, які мають по 5 ходок у парламент. Та й окрім пустопорожніх дебатів вони там нічим і не відзначились.

Жодна нацдемівська партія не займається формуванням кадрового резерву, партійним будівництвом, політичною освітою молоді. Припартійні «молодіжки» перетворились на напівдармових прапороносців та роздавальників газет. Ці партії самі вбили перспективу росту.

Причина 5 – організаційна неефективність та фінансова залежність

В Україні в принципі немає партій. Є фан-клуби вождиків і партії лобістів великого бізнесу. А нацдемівські партії взагалі перетворились на диванні партії лідерів, які перебувають у постійному пошуці спонсорів у бажанні пролізти у парламент. Ніхто не займався партійною побудовою у європейському розумінні цього поняття. Партії діють лише у час виборчих кампаній, а потім впадають у ступор. Місцеві ідейні активісти покинуті напризволяще й змушені за прикладом своїх національних лідерів торгувати партійними свідоцтвами серед регіонального бізнесу. Не існує ні партійних шкіл, ні семінарів, постійно діючих приймалень. У міжвиборчий час немає жодних політичних кампаній. Тому й результат такий.

Багато кажуть про диверсифіковане та публічне фінансування партій. Це просто слова. Насправді, фінансування партій й надалі здійснюється за корупційними схемами. Це стосується і нацдемівських проектів. Банальний продаж місць у списках, домовлені голосування за лобістські законопроекти у парламенті або за земельні у місцевих радах стали звичною практикою і в нацдемів. Це підсадило частину партій на фінансову голку олігархів, тому часто окрім риторики там ні національною ідеєю, ні демократією і не пахне.

Якщо вищенаведені проблеми помножити на безвідповідальну політичну практику нацдемівських вождів останніх років, то одразу стає зрозумілим – старі проекти не здатні досягнути успіху. Тому й програли. Однак, справа не у електоральних перемогах, а в долі країни. Україна як ніколи потребує здорової патріотичної, реформаторської сили, здатної ефективно захищати національні цінності, демократичні свободи та курс економічного оновлення. І формування такої сили без врахування помилок націонал-демократів старої формації не можливо.

'АндрійАндрій Левус,

керівник виконкому
Громадської ініціативи «Оновлення країни»

7 коментарів

Віктор Лисицький 11 августа 2010 11:44
Ключьова причина - ретроградність. Темні люди...
"виразно антиукраїнський режим Януковича" - зарано давати таку оцінку. НЕСПОВЕДИМЫ ПУТИ ГОСПОДНИ...
Арсеній (не кролик) 11 августа 2010 12:16

Наші нацдеми не об'єднаються навіть напередодні розділу. Знайдуться ті, хто почне підносити патрони розстрільній команді.
Козак 11 августа 2010 13:30
Насправді причини занепаду України значно глибші та глобальніші. В СРСР заправляла каста партократів-кагебістів. Коли Горбачов оголосив Перебудову і почали засновуватись кооперативи, люди отримали можливість мати власну справу за мінімального контролю і впливу з боку держави (за принципом НЕПу), влада цієї бандитської антилюдської касти партократів-кагебістів похитнулася. Вони перелякалися, що втрачають центр радянської імперії і пішли ва-банк - розвалили СРСР і створили купу нових, нібито незалежних держав під пильним власним контролем. Фактично ніякої незалежності Україна не мала і не має - це була "козирна карта" в грі за "новий бандитсько-олігархічний світ". Усі націоналістичні рухи та партії початку 90-х були тупо використані як ляльки для формальної підтримки нової ідеї незалежності. При цьому всі адміністративні посади залишилися за партократами та кагебістами, які нещадно почали дерибанити землі, майно, створювати власну штучну матричну систему, де кожна пересічна людина є гвинтиком і рабом з програмками "гроші" в очах. Всіх, хто їм заважав вони просто ліквідовували: В"ячеслав Чорновіл мав шанси стати Президентом, Вадим Гетьман відмовився "здавати" фінансову та фіскальну систему американському долару, Павло Лазаренко почав створення власної імперії і заявив, що йде в Президенти.
Помаранчева революція була потужним духовним підйомом людей, але вона не могла щось змінити - Ющенко є гвинтиком в уже створеній системі і він не міг повести країну в іншому напрямку. Тим більше, якщо вбили Гетьмана, а Ющенко досі живий, неважко здогадатися, чому.
А в цей час націоналістичні рухи надалі по-ретроградськи поганяють Росію і граються в підпілля, яке вже нікому нафік було не потрібне.

Тож насправді ніякої незалежності Україна не мала і не має - заправляє пост-комуністична номенклатура в оновленому обличчі олігархів та бізнесменів, а економіка повністю керується світом фінансовим й комерційним лоббі. При цьому вся культура зводиться до вміння заробляти мільйони і мати "кришу", а всі нові незалежні якісні проекти тупо підминаються або розвалюються. І жодні націоналістичні рухи нічого не зроблять, допоки простий смертний народ не усвідомить це і не почне воювати за право бути господарями на своїй землі. Це явище повинне стати масовим по всій країні.
Саша 13 августа 2010 09:53

Нормальная статья
Нацдемы так и не смогли создать норалмьной идеи для всей Украины. Как суетились в своем мелком болотце. так в нем и утонуть умудрились
мила 14 августа 2010 19:20
как вы уже всех затрахали нацики вонючие сидите там в своей галичине и не рыпайтесь а то донбассу надоест ваш бред и вы своё получите мрази бандеровские
Zvir 17 августа 2010 16:08
непогано було б і про стретовича згадати - ще один такий "нацдем"... теж багато обіцяв дорогу молодим кадрам - своїм родичам і друзям своїх родичів...
Wowkulaka 20 августа 2010 17:51
мила,
Та пішов би ти зі своїм смердючим ДАУНБАСОМ!... І від кого ми "получим"? Від такого бидла наркомансько-спідоносного як ти? Ви там круті коли напєтесь і п'яними воплями виєте та смітите в свому обриганому Донецьку. А коли хто там з вас опиняється не вдома то одразу стаєте тихенькими і маленькими. Ніколи самі не проявите ініціативу і поїдете на"рєвалюцію" тільки коли вам ваші ж паханчики дадуть під-зад і повантажать штабелями в товарні вагони :-)
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии