А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

"Дев'ять з десяти депутатів мають проблеми із законом"

Архів 2005 р.

'"Дев039;ятьДеякі дії наших депутатів не можуть не дивувати. Чого, наприклад варте прийняття закону про надання недоторканності депутатам всіх місцевих рівнів? Про це і про багато чого іншого наша відверта розмова з головою парламентського комітету з питань боротьби з корупцією й оргзлочинністю Володимиром Стретовичем.

– Володимир Миколайович, на що сьогодні скаржиться народ в Ваш Комітет?

– Україну захлиснули вбивства й крадіжки. В країні активно діє 600 організованих злочинних угруповань, та цю цифру можна збільшувати разів у 10-12. На жаль, багато правоохоронців замість пошуку вбивць і грабіжників зайняті в службовий час переважно фабрикацією кримінальних справ та усуненням конкурентів. І якщо в 2002 році до нас надійшло 1,5 тисячі скарг, у 2004-ому збільшилося до 3,5 тисяч, то за 10 місяців нинішнього – вже 5700. Сваволя міліції, прокуратури, зростання бандитів із судами набули нечуваних масштабів.

Ось один лише приклад неадекватних дій прокуратури. Цього року на Донеччині було порушено 850 кримінальних справ щодо фальсифікації минулих виборів, але й дотепер по 797 з них рішення не прийнято...

– Скільки, на вашу думку, депутатів різних рівнів мають проблеми із законом?

– Дев'ять з десяти (всього в країні 230 тисяч депутатів різних рівнів. – Авт.). Це якщо не пряма участь в організованих злочинних угрупованнях, де вони виступають як "дах", то розкрадання бюджетних коштів, зловживання владою... Якщо Закон схвалить Конституційний суд, тоді всі бандити сидітимуть у селищних радах і з ними ніхто нічого не зможе зробити. Слідчим доведеться закрити в 25 областях понад 500 кримінальних справ, де фігурують народні обранці.

– Цікаво, а скільки коштує депутатський запит?

– Я направляю запит, якщо переконаний, що це необхідно. Біда в тім, що до 2005 року на мої запити надходили відповіді за принципом "сам дурень". Тобто "підстав для реагування не вбачається". Про чесність інших депутатів судити не беруся. Щоправда, був якось випадок, коли один нардеп звернувся з листом до Фонду держмайна і закликав його розірвати договір з підприємством Донецької області й укласти з іншим підприємством. Чи мав він меркантильний інтерес? Точно сказати не можу, але, судячи з тексту, чітко проглядалося, що високорентабельне підприємство з видобутку солі хочуть продати за копійки. Тільки наше втручання цьому перешкодило.


Найбільш корумпована – судова влада

– Кажуть, ви колекціонуєте компромат на прокурорів. Кого найбільше у вашій колекції?
– Так уже склалося, що документи про протиправну діяльність наглядових органів самі йдуть нам до рук. І найбільше документів на екс-генпрокурора Святослава Піскуна.

– Ходять чутки, що Піскуна зняли за те, що він порушив кримінальну справу проти голови екс-РНБО.

– Нагадаю вам, що спочатку Піскун відмовив у порушенні цієї кримінальної справи, а коли хмари нависли над генпрокурором, він, як досвідчений гравець, одразу знайшов кримінал у діях Порошенка. І тепер усім розповідає, мовляв, от який я герой, "наїхав" на Кучму, на Порошенка, за що і розплачуюся! Але Президент також вчинив необачно. Йому не слід було заявляти на всю країну: "Переконаний, що жодних корупційних дій немає". Це мало б звучати так: "Мене це обурило й обіцяю, що прикладу максимум зусиль, аби переконати і не розчарувати народ".

– Яка із силових структур найбільш корумпована, на ваш погляд?

– Дехто сказав би: "Усі вони гарні". У моїй практиці ще не було випадку, щоб суддю притягли до відповідальності за неправосудне рішення. Я направив дуже багато подань про звільнення суддів за порушення присяги, але не одержав жодної позитивної відповіді. Тому гадаю, що найбільш корумпована – судова влада, оскільки безкарна. І як відучити від хабарів міліцію, доки їх беруть прокурори й судді?

Архів 2005 року
Газета "Християнський Демократ"


Російськомовна версія статті: "Девять из десяти депутатов имеют проблемы с законом"

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии