А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Валентин Наливайченко: «Ми повернемо вивезені в офшори державні кошти»

'Валентин - Пане Валентине, нещодавно Ви приєдналися до команди УДАРу Віталія Кличка. Що найбільше вплинуло на цей Ваш крок?

- Вплинули принципи і дії цієї політичної сили, розуміння змін і того, що необхідно включити до партійних списків нові молоді обличчя, які не були при владі. Відповідальні політики мають уникати співпраці з корумпованими особами, з людьми, які ні на що в політичному плані не здатні. Практично тільки Віталій Кличко цих принципів дотримався. Партія УДАР близька мені за духом та цінностями. Це - нова відкрита політика. Всі наші кандидати склали присягу прямо на з’їзді. Хочу, щоб цього дотрималася і об’єднана опозиція, і інші опозиційні сили.

- Саме УДАР підтримав ініціативу провести праймеріз серед кандидатів від усіх опозиційних сил…

- Віталій Кличко ще в січні, коли прийшов на Софіївський майдан і підписав декларацію про об’єднання опозиційних сил, був одним з перших, хто говорив про необхідність проведення праймеріз. Завжди були ті, хто казав, що це неможливо, що цього не треба робити. Це було або брехнею, або боягузтвом кандидатів, які не хотіли дізнатися громадську думку.

На Зборівському окрузі в Тернопільській області перші в Україні праймеріз було проведено, їх організували поважні громадські організації – Комітет виборців України, рух «Чесно», місцеві організації. Хто не побоявся – взяв участь у праймеріз. Моя команда у них перемогла.

Кличко подав дуже правильну ідею. Якби об’єднана опозиція дослухалася до Віталія, то зараз ми б в усіх округах мали єдиного, а головне – узгодженого з громадою, з людьми кандидата. На жаль, тоді пропозиція не була підтримана всіма опозиційними силами. Але добре, що це явище принаймні вже з’явилося в українській політиці.

-Що стало останньою краплею, яка спричинила Ваш вихід з «Нашої України»?

-Ми, ціла когорта нових патріотів, що залишили свої посади після приходу до влади Януковича, пішли в політику з певними принципами. Нашою метою було очищення і оновлення сили, яка тривалий час була при владі. А це означало люстрацію. Я тоді чітко озвучив нашу позицію: усі, хто перебував при владі, і я в тому числі, мають відзвітуватися перед виборцями за свою діяльність. А партії, які не долають виборчий бар’єр, не повинні роздрібнювати опозицію шляхом створення окремих сепаратистських проектів. Побачивши, що керівництво, простіше кажучи – керівник партії, цю лінію не тримає, ми мали вибір: або зробити вигляд, що це нормально, або бути до кінця чесними перед виборцями і боротися за те, щоб в країні з’явилася інша політика. Нова. Відкрита. Чесна. Я лишився вірним цим принципам і пішов з партії.

- Ви розглядаєте можливість того, що в парламенті нового скликання зустрінетеся з тим же Ющенком або з кимось з колишніх колег по НУ?

- Це питання до Віктора Ющенка. Якщо з ним намагатимуться потрапити на вибори люди, причетні до корупційних діянь, то твердо скажу: ми прихильники прийняття першим і невідкладним пакетом у новій ВР люстраційних антикорупційних законів. Ті, наприклад, хто розкрадав «Нафтогаз України», ніколи знову не обіймуть посади в уряді. Хай ніхто не сумнівається.

Ми будемо домагатися, щоб була створена демократична більшість, здатна ухвалити ці закони. І якщо хтось із колишніх корупціонерів «з переляку» якимось чином потрапить в Раду, хай знає, що це його не врятує від відповідальності. Кримінальної відповідальності.

Ще одна погана для них і гарна для людей новина: міжнародне розслідування щодо виявлення і повернення вивезених в офшорні зони коштів, відібраних у народу України, буде організовано і проведено. Для цього є домовленості з ФАТФ, з міжнародними прокурорами, з інстанціями, які мають право на відкриття рахунків, проведення розслідування і, головне, повернення коштів в Україну.

- Чи є у вас в наявності певна секретна інформація щодо представників влади, оприлюднення якої стане справжньою «бомбою»?

- Принциповим є антикорупційне розслідування і розслідування відмивання коштів без строків давності – за всі 21 рік незалежності. Адже до злиднів, бідності, несправедливості призвело постійне розкрадання державних грошей. Це є кров нинішньої прогнилої корупційної системи. Цю систему треба зруйнувати і повернути вкрадене у людей. Ми чітко розуміємо, звідки будуть фінансуватися майбутні соціальні програми – з тих повернених награбованих мільярдів.

- Чи внаслідок розслідування справ про розкрадання коштів можливе притягнення до відповідальності таких осіб, як Ахметов, Пінчук, інших так званих олігархів, хто збагатився за часів найбільшого дерибану народних багатств?

- Ще раз повторюю - всі, хто займав державні посади і розкрадав бюджет, повинні понести відповідальність. Другий принциповий момент: вони більше не повинні бути допущені до влади. В цьому і є суть антикорупційної люстрації – одразу заборонити обіймати керівні посади. Так само і щодо членів сімей корупціонерів. Якщо вони такі хитрі, що оформили на Кіпрі фірми і рахунки на родичів або водіїв, то хай знають, що це їх не врятує.

- Зараз по округу, де Ви працювали, буде балотуватися інша людина – Володимир Петровський. Як буде відбуватися Ваша з ним комунікація, як сприйме його ваша команда і виборці?

- Ця людина користується великою повагою серед місцевої громади. Він народився на Тернопільщині, побратим Івана Гавдиди, тому є дієвим патріотом. Він мій соратник, член моєї команди, яка перемогла у праймеріз на окрузі. Але найголовніше - Володимир Петровський є людиною, яка знається на питаннях місцевого самоврядування і ми спільно з ним в парламенті будемо представляти інтереси жителів Тернопілля.

- Якщо влада намагатиметься сфальсифікувати вибори на окрузі або й в межах всієї України, як будете діяти особисто Ви і команда УДАРу загалом?

- Обов’язком кожного сучасного політика є створити такі умови, щоб голос виборця був захищений і не відбулося жодних фальсифікацій. Тому зараз ми завершили переговори з українськими громадськими організаціями в усіх областях країни, з парламентами та урядами Канади, США, країн ЄС, з ОБСЄ - щодо направлень в Україну довготривалих міжнародних місій зі спостереження за виборами, навчання спостерігачів та членів виборчих комісій для всіх опозиційних сил з метою захисту результатів волевиявлення людей.

Якщо влада – уряд або місцеві адміністрації – вдадуться до фальсифікацій, то реакція буде жорсткою – публічною, юридичною, правовою.

Публічна: це рішучі акції, будемо навколо кожної дільниці ставити громадські кордони; юридична – суди, юристи, громадські приймальні, які вже зараз нами розгорнуті і працюють безкоштовно; міжнародна: міжнародні розслідування, міжнародні санкції проти чиновників, які допустять фальсифікації. Ми налаштовані дуже серйозно. І не відсьогодні, а ще відучора.

- В якому форматі тепер буде працювати ініціатива «Оновлення країни», одним з засновників якої Ви є?

- Ця ініціатива була заснована не тільки мною. Я вдячний тим людям, які розбудовували її по всій Україні. Назву лише декількох. Це і Олена Красиля з Харкова, і Сергій Гуцалюк з Одеси, і Олесь Вітряний з Хмельницького, і Дмитро Харьков із Запоріжжя, і Олег Вітвіцький з Тернополя, і багато таких самих молодих патріотів, які є співзасновниками «Оновлення країни». Кожен з цих самодостатніх вже громадських діячів має свої конкретні здобутки, свої організації, що працюють з місцевими громадами, насамперед у питаннях захисту людей та відстоювання української національної ідентичності. Нам разом вдалося багато зробити. В Одесі і Харкові спільно відстоювали опозиційні ЗМІ, у Донецьку – захищали українські школи, у Запоріжжі – виступили проти пам’ятника Сталіну та врятували від руйнування національні пам’ятки, у Хмельницьку – захистили людей від шкідливих виробництв. «Оновлення країни» було і залишається поза партійним форматом. І це добре. Радий, що я теж можу бути корисним в такій діяльності. Ми відкриваємо двері для молодих людей і підтримуємо місцеві ініціативи. Так і надалі працюватимемо.

- Що б Ви побажали таким політикам-українофобам як Колєсніченко, Табачник, Ківалов й багатьом іншим їм подібним, коли прийдете до влади?

- Я нічого їм бажати не збираюсь. Моє ставлення до них таке саме, як його вже висловлює українська молодь, студенти, що збирали мовний майдан та проводили Антитабачну кампанію. З точки зору правового аспекту побажання є тільки собі – людей, які порушували Конституцію і закони, і нахабно на цьому піарились, притягти до відповідальності через суд. Ті, хто розповідав про мовні проблеми, прикриваючи таким чином корупційні діяння, мають бути покарані. Навіщо вони дурять людей? Хіба легше пенсіонеру від того, що рецепт для ліків, які, до речі, йому не по кишені, написаний російською мовою, але літерами, які настільки маленькі, що їх і розібрати не можна? Якщо зручно тобі такою то мовою говорити – говори! Але обов’язково перед цим великими літерами на вході до своєї інстанції напиши: "Хабарі не беремо, черг нема, послуга безкоштовна".

Спілкувався Сергій Багряний

3 коментарій

Фома 15 августа 2012 14:44
Что же вы у Тимошенко не забрали? winked
Лень 15 августа 2012 14:44
Вернете? И те которые помогали вывозить Виктору Андреевичу и его супруге? Не верю! А про хабар лучше бы вообще заткнуться. При ЮВА и ЮВТ размер взяток возрос в сравнении с кучмовскими временами кратно.
Arsen 15 августа 2012 15:15
Ну все равно, на фоне остальных как-то попорядочней выглядит.

Хотя больше всего запомнился американским послом на вручении дипломов в академии СБУ
Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии