А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Володимир Марущенко: «Успіх партії може забезпечити тільки щоденна робота»

Архів 2005 р.

'ВолодимирПочаток осені – це водночас і початок активного політичного життя в країні. Утім, більшість серйозних політичних сил не робила собі літньої відпустки. Надто серйозний і відповідальний етап розвитку переживає сьогодні Україна, щоб відповідальні політики могли в цей час спокійно відпочивати. Християнсько-Демократичний Союз активно розвивав свої регіональні організації і розробляв концепцію дій на найближчий передвиборний етап. Саме про це наша розмова із заступником Голови ХДС Володимиром Марущенком.

- Сьогодні відбувається активне кількісне зростання партії. А як щодо якісного?

- Почувши Ваше запитання, мені так і хочеться згадати другий закон діалектики, який стверджує, що кількість при певній концентрації переходить в якісні зміни.

Чим добре кількісне зростання членів партії? Тим, що це характеризує партію, по-перше, як привабливу (ідеологічно; таку, що має владний ресурс; таку, що гарантує безпеку; потенційно перспективну тощо) організацію для широкого кола громадян; по-друге, характеризує її як таку, що динамічно розвивається; по-третє, наявність широких організаційних можливостей такої організації; по-четверте, що така організація має достатній ресурс для свого розвитку.

У нас є реальні досягнення в партійному будівництві, які дають підстави ставити і амбіційні завдання. В період між VI та VII з’їздами партії кількість місцевих партійних організацій ХДС зросла майже вдвічі й на сьогодні становить близько 700 одиниць.
З моєї точки зору, це досить серйозне досягнення в організаційній розбудові. Воно є результатом самовідданої роботи членів партії, а також правильно обраної тактики розбудови партії. Адже весною 2003 року до лав нашої партії прийшли представники таких партій, як ХДПУ, ВОХ, УХДП, що підштовхнуло до ще динамічнішого розвитку.

За цей самий період в чотири рази збільшилася чисельність партії. На сьогодні партія має партійні організації в усіх регіонах України. А такі обласні організації, як Львівська, Сумська, Рівненська, Херсонська, Вінницька, Краматорська міська самостійно видають партійні газети або публікують партійні матеріали в місцевій пресі.

Досить важливим напрямком в нашій роботі є залучення до суспільно-політичного життя країни молоді. За ініціативи молодих членів партії в травні цього року відбулась установча конференція Християнсько-Демократичного Союзу Молоді.

На мою думку, одним з основних факторів розвитку і зростання партійної організації є наявність членів партії, яких, у біблійній інтерпретації, можна визначити як “сіль землі”.

В нашій партії таких людей є досить багато. Я вважаю, що якість нашої партії досить висока завдяки цінностям християнсько-демократичної ідеології. Адже не всяка людина піде, як кажуть деякі політики, в християнську партію, бо це певна особиста відповідальність. Саме слово “християнсько-” в назві партії ставить перший бар’єр для людей, які далекі від ідеалів християнського світогляду і їх реалізації в умовах демократії. Якщо під якістю мати на увазі впливовість, владну спроможність, то ми маємо певні досягнення, але вони навряд чи вражатимуть уяву на фоні таких «ідеологічних» партій, як СДПУ(о), Партія Регіонів, Народний союз “Наша Україна”. У нас є місія, ми бачимо стратегічну мету і шляхи її досягнення. У нас є віра і розуміння, що християнсько-демократичні цінності є дуже важливими для українського суспільства. Саме віра в ці ідеали і формує якість християнського демократа.

– Яке місце в українській політиці посідає партія сьогодні? ХДС перебуває у владі чи в опозиції?

- Наша партія, починаючи з 2001 року, була одним із засновників і активним учасником політичного блоку “Наша Україна”, лідера якої нині обрано Президентом України. Ми підтримували його програму і ті цінності, що були проголошені В. Ющенком як на парламентських виборах 2002 року, так і в ході президентської кампанії 2004 року.

Цінності, проголошенні на Майдані на фоні помаранчевого кольору, є нашими цінностями.

Члени партії ХДС сьогодні представлені в різних гілках виконавчої влади. Вони працюють над реалізацією програми, проголошеної Президентом. Враховуючи ці фактори, нашу партію можна віднести до провладних сил. Одначе, враховуючи недостатню владну спроможність ХДС, мінімальний вплив на формування державної політики, нашу партію було б справедливіше віднести до тих політичних сил, які на даний момент підтримують намагання Президента запровадити європейські правила гри в українському суспільстві. Хочу зауважити, що партія при визначенні свого місця в бінарній системі влада-опозиція орієнтується не на особу, а на цінності й принципи, які закладаються в основу своєї політики чи то особою, чи політичною силою, а також їх реалізацію при здійсненні державної політики. Якщо в найближчі місяці ситуація в країні не матиме позитивної динаміки змін на краще, якщо Президент і його команда в своїй діяльності остаточно відійдуть від проголошених ними на Майдані принципів, то партію ХДС можна буде сміливо віднести до опозиційних сил.

- Які основні проблеми суспільства і держави партія підніматиме у своїй діяльності найближчим часом?

- З того, що було сказано мною вище, можна зробити висновок, що ХДС є ідеологічною партією, носієм певних принципів і системи цінностей. Тому при визначенні проблем, які ми порушуватимемо, такі принципи, як відповідальність, солідарність та справедливість відіграватимуть головну роль.

Спробуймо виділити основну проблему суспільства. Після натхненних днів Майдану в українське суспільство повертається розчарування, зневага до влади та тих людей, що стоять на її чолі, невпевненість у завтрашньому дні тощо. Суспільний організм ще має запас оптимізму, але він стрімко скорочується. Гадаю, що однією з основних проблем українського суспільства є проблема зневіри громадян у владі, яка після Помаранчевої революції сприймалася людьми як народна влада. Проголошені принципи і цінності виявилися тільки словами. Знову складається ситуація розірваності між громадянами (громадою, як любить говорити Президент) і владою. Тому в своїй діяльності ми будемо закликати людей пам’ятати атмосферу Майдану, продовжувати вірити, що ми як народ, як нація можемо вийти в ряд цивілізованих держав, і головне – не бути байдужими.

Адже всі ми відповідальні за те, що відбувається навколо нас. Україна сьогодні має величезний шанс жити і розвиватися за цивілізованими нормами, але для цього потрібно, щоб ми з вами і десятки, сотні тисяч людей висловилися за справедливість і правду, проти кумівства, корупції і брехні.

Ще однією надзвичайно важливою проблемою є проблема розірваності суспільства за різними ознаками: етнічними, релігійними, територіальними, політичними. Таких розломів у суспільному організмі є декілька, і їх треба заповнювати. От у такій діяльності, спрямованій на подолання поділу українського суспільства, ми бачимо одне із головних завдань партії.
Що ж стосується проблем держави, то проблеми корупції, реформування судової системи і такого органу, як прокуратура, налагодження міжконфесійного співробітництва, проблеми освіти та соціального забезпечення – це той неповний перелік тем, які в своїй діяльності має порушувати наша партія.

- За рахунок чого можливий успіх і партії, і всього українського народу?

- Успіх українського народу можливий за умови, якщо ми будемо поважати себе, вірити в ідеали, проголошені під час Помаранчевої революції, і керуватися ними в громадсько-політичному житті. Якщо українці проймуться розумінням, що тільки на батьківщині вони можуть щасливо жити, якщо люди зрозуміють, що це їхня земля, за яку вони несуть відповідальність, і активно впливатимуть на суспільні процеси, що зараз відбуваються в Україні, й прикладатимуть зусилля, щоб життя змінювалося на краще, як власне, так і держави в цілому, тільки тоді ми зможемо говорити про перші успіхи. Українці мають реалізовувати свій творчий потенціал. Держава мусить створити умови, які б забезпечили можливість найповнішої реалізації її громадян. Ми маємо стати народом-творцем.

А успіх партії може забезпечити тільки щоденна робота, спрямована на реалізацію в українському суспільстві і в державній політиці програмних принципів партії та здійснення своєї політики на моральних засадах. Як тільки люди зрозуміють, що ми діємо задля їхнього блага, а не заради досягнення вузькокорпоративних інтересів, як тільки вони побачать, що члени партії при реалізації влади намагаються покращити їхнє життя, а не забезпечити власні інтереси, вони повірять і в майбутнє християнської демократії в Україні, і в партію ХДС.

Газета "Християнський Демократ"

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии