А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

«Корупція доруйновує державу»

Архів 2005 р.

Обране зі звіту Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією у Верховній Раді України, 7 жовтня 2005 року:

«...Три роки тому звіт мав назву «Корупція руйнує державу». Сьогодні можна перефразувати і стверджувати, що корупція доруйновує державу. До такого песимістичного висновку спонукають процеси, що відбувалися останніми роками діяльності державного механізму, в тому числі після Помаранчевої революції, яскравим підтвердженням чого є нещодавній корупційний скандал…

****
...організована злочинність у поєднанні з корупцією стали реальною загрозою національній безпеці, конституційному ладу, політико-державним формам забезпечення безпеки як суспільства в цілому, так і окремого громадянина. Взаємопроникнення влади і бізнесу досягло такого рівня, що це призводить до зловживання владою для забезпечення інтересів певних бізнес-груп, в тому числі явного злочинного характеру.

****
У поточному році в державі ніким не ухвалено жодного антикорупційного акту, попри численні заяви про необхідність посилення боротьби з організованою злочинністю і корупцією.

****
Нами встановлено причетність Генпрокурора України Піскуна до протиправних схем заволодіння хлібоприймальними та хліборобними підприємствами через своїх родичів, спільно з дітьми та дружинами інших високопосадовців.

Досліджено, що товариство з обмеженою відповідальністю «Планета інвестицій», одним із засновників якого є дружина Генпрокурора, в незаконний спосіб уклала рік тому договір оренди державного підприємства «Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів», що внаслідок застосування тіньових схем завдало цьому підприємству мільйонних збитків.

29-го вересня цього року прокуратура Кіровоградської області за означені дії порушила кримінальну справу. А вже наступного дня, 30 вересня, Генеральний прокурор скоротив посаду прокурора і звільнив його від виконання обов’язків.
Рішенням Комітету від 7 вересня для перевірки цих фактів створено відповідну комісію, яка поінформує про рішення Верховну Раду.

****
Суцільною хворобою для України стало зрощення та переплетення зв’язків корумпованих співробітників усіх правоохоронних органів. Взаємодія цих місцевих ватажків нагадує роботу чітко налагодженого механізму, ефективність та наслідки діяльності якого для простих громадян можна порівняти лише з нашестям сарани.

****
Перевіркою, здійсненою Комітетом в нинішньому році, встановлено, що за минулий рік горілчаних виробів виготовлено приблизно в два рази більше, ніж державні спиртові заводи виробили спирту. Це означає, що в країні існує «чорний» ринок спирту, який не обліковується, а Державний бюджет недоотримує мільйони гривень для реалізації спеціальних програм.

****
Вищенаведені невтішні факти щодо стану боротьби з організованою злочинністю обумовлені також іншими соціальними причинами, зокрема слабкістю громадянського суспільства, відчуженістю влади від суспільства, браком демократичних політичних традицій. До цього переліку варто додати також низький рівень політичної і правової культури нашого населення, а в цьому аспекті зробити наголос на непрофесіоналізмі владної верхівки, коли відсутність управлінських навичок компенсується особистою відданістю або належністю до спільної політичної організації, чи наявністю родинних, кумівських зв’язків. Настала пора регламентувати на рівні закону державну службу близьких родичів, а також прописати інші застереження щодо можливого виникнення конфлікту інтересів у процесі здійснення державних функцій.

Архів 2005 року
Газета "Християнський Демократ"


Російськомовна версія статті: "Коррупция разрушает государство"

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии