А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Європа – континент християнської демократії

Архів 2006 р.

'ЄвропаДо редакції "Християнського Демократа" звертаються читачі з проханням дати інформацію про європейський християнсько-демократичний рух. Після перемоги на виборах у Німеччині представниці ХДС Ангели Меркель читачі дедалі частіше запитують, у яких ще країнах при владі перебувають християнські демократи.

Християнські демократи є провідною силою Європейського Союзу протягом усієї його історії після Другої світової війни. Це не дивно, тому що сам Євросоюз був створений християнськими демократами: Конрадом Аденауером, Робертом Шуманом і Альчидо де Гаспері.
2004 року вибори до Європарламенту (одержавши більшість у 268 мандатів) виграла Європейська народна партія. Ця структура поєднує всі християнсько-демократичні партії Євросоюзу. До речі, "народна партія" в Україні є дуже модним політичним терміном, і, схоже, невдовзі у нас буде кілька десятків партій з такою назвою. Проте чи розуміють наші політики, конструктори цих партій, що таке насправді "народна партія"? Чи знають вони, що в Європі "народна партія" – це і є християнсько-демократична партія? Відповідно, християнська демократія – це і є народна ідеологія.

Крім більшості в Європарламенті, 11 представників Європейської народної партії очолюють уряди своїх країн:

'Європа

Християнські демократи у своїй державній роботі спираються на доктрину "Соціальної ринкової економіки", основним принципом якої є розуміння того, що економіка країни не може зростати без одночасного зростання добробуту громадян. Відповідно, у тих країнах, де при владі перебувають представники Європейської Народної партії або просто існує їхній вплив на політику уряду, досягнуто найбільш вражаючих результатів у рівні життя пересічних громадян.

Ось прості цифри:

Франція: посідає одне з перших місць у країнах Європи за середньою тривалістю життя:
чоловіки – 75,5 р, жінки – 82,9 р.

Нідерланди: мають один з найменших рівнів інфляції серед країн ЄС – 0,4%.

Австрія: найнижчий рівень безробіття – 4,6% та найбільш високий рівень соціальної захищеності в Європі.

Італія: сьогодні майже 72% громадян мають окреме приватне житло.

Німеччина: має одну з найбільших зарплат у Європі – 3300 євро на місяць. Під час правління соціал-демократичного уряду Шредера Німеччина втратила багато зі своїх економічних досягнень, здобутих попередниками Шредера – християнськими демократами. Тому на останніх виборах німці віддали перевагу ХДС на чолі з Ангелою Меркель. За оцінками фахівців, уже найближчим часом країна знову стане економічним лідером Європи.

Це тільки окремі цифри. Однак тенденція очевидна. Неважко помітити, розглядаючи країни нової демократії, які утворилися після розпаду СРСР і Югославії, що найвищий рівень життя й економічного розвитку демонструють ті країни, де при владі перебувають представники ЄНП – Словенія і Латвія. Там, де застосовуються перевірені досвідом принципи християнсько-демократичної економіки, там і отримано найбільш вражаючі результати.

Архів 2006 року
Газета "Християнський Демократ"


Російськомовна версія статті: Европа – континент христианской демократии

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии