А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Тактика взаємодії з агресивно налаштованою великою групою і технології спеціального впливу на її поведінку

Формування громадсько-політичної поведінки великих груп населення

До попереднього розділу: Індикатори маніпуляцій

В процесі взаємодії з великою групою людей найважливішим є не допускати її перетворення в агресивний натовп. Для цього потрібно вчасно усунути довгострокові передумови, які спроможні пробудити у людей почуття соціальної незадоволеності, невдоволення, роздратування, протесту, розпачу, безвихідності, незахищеності тощо.

Якщо відбуваються якісь події, що можуть ініціювати появу агресивного натовпу або спонтанно починає збиратися юрба, то адекватних заходів необхідно вживати терміново. Ці заходи повинні бути спрямовані на недопущення концентрації великої кількості людей в одному місці й мати інформаційний або організаційний характер. Зокрема, можливо, хоча б тимчасово, ізолювати від людей лідерів і комунікаторів, наприклад, шляхом залучення їх до участі в переговорах. Натомість, у цей час – спрямувати у велику групу людей, які могли б позитивно на неї впливати.

Однак якщо агресивний натовп все-таки утворився, корисні наступні рекомендації:

- без гострої потреби не вживати ніяких заходів силового впливу на учасників зібрання, у жодному разі не намагатися деформувати їх натовп або витиснути його із займаного місця, не створювати умови для виникнення тисняви, а тим більше паніки;

- обмежити підходи до натовпу, тим самим не допускаючи його поповнення,

- улаштувати переговори з організаторами зібрання, під час яких учасники збірнання утомлюються а їхня активність знижується. У випадку проведення переговорів, їх варто вести безупинно, постійно прагнучи до зняття додаткових вимог;

- у будь-який спосіб знизити емоційну напругу учасників зібрання, не відповідати на образи, проявляти стриманість тощо;

- увесь час інформувати людей про відповідальність за протиправні вчинки, про шляхи виходу з натовпу, про заходи щодо ліквідації причин, щодо яких зібрався агресивний натовп;

- не підпускати до себе учасників зібрання близько без гострої необхідності;

- не слід заважати виходу людей з натовпу, цей вихід потрібно здійснювати тільки через коридори, у яких організовані спеціальні «фільтраційні» пункти;

- для спілкування з натовпом й ведення переговорів необхідно використовувати спеціально підготовлених людей, особистісні якості яких дозволяють їм діяти у стресових ситуаціях, бути товариськими, спритними, здатними приймати оперативні рішення при дефіциті часу й інформації.

При здійсненні спроб управління великою групою людей, яка може еволюціонувати в активний натовп, необхідно враховувати її структуру, де, як правило, є ядро й периферична область. Як зазначалося вище, масивність групи викликає у її учасників відчуття анонімності й безкарності та підсилює активність ядра. Тому доцільно сконцентрувати зусилля щодо запобігання утворенню натовпу на його периферії, увагу якої легше перемикається.

У цьому випадку застосовуються різноманітні прийоми перемикання уваги людей . Тут можна застосувати голосну трансляцію якої-небудь іншої актуальної події, виступу популярних артистів, дешевий розпродаж різноманітних товарів або навіть невелику автомобільну аварію. Тим самим увага значної периферійної частини великої групи відвертається, що позбавляє ядро потрібного йому емоційного підживлення.

При роботі з ядром застосовуються інші підходи. Вони спрямовані на впровадження усередину ядра кількох людей, які імітують сильний переляк і розпускають чутки про можливий силовий вплив. Такі дії можуть різко зменшити агресивні настрої й навіть викликати паніку у середині ядра. Ще одним прийомом є перенесення уваги агресивної великої групи на інший об’єкт, коли група з агресивної перетворюється, приміром, у корисливу. Іноді навіть випадкова подія, наприклад, сильна злива, може привести до непередбачених наслідків, викликати паніку тощо.

Ще один прийом впливу на велику групу пов’язаний із застосуванням ритмічної музики. Тут використовується відомий ефект впливу ритму на людську свідомість, коли з його допомогу вдається, якоюсь мірою, синхронізувати дії тих, що зібралися, відволікти їхню увагу від домінуючої в групі ідеї. Під впливом голосних ритмічних звуків люди мимоволі починають рухатися в такт, і група з агресивної перетворюється в екстатичну, коли енергія гніву втілюється в танок, спів або іншу неагресивну, втім, досить емоційну дію.
Вважається, що після того, як велика була синхронізована ритмом, її можна втримувати в екстатичному стані досить довго й у цьому випадку можна виграти час для подальших дій.

У великій групі людин втрачає почуття індивідуальності, відчуває себе вільною від відповідальності, що накладається нормативними правилами поведінки. Запальне відчуття вседозволеності й безкарності становить важливу умову поведінки великої групи, коли вона перетворюється у натовп. Але таку ситуацію можна зруйнувати прийомами деанонімізації, зміст яких складається в авторизації кожного з тих, хто зібрався у натовпі. Деанонімізація досягається застосуванням безпечних засобів. Наприклад, на дахах навколишніх будинків й інших височин розміщають добре помітні камери спостереження з наступним інформуванням про їхню присутність учасників масових акцій. Можливою є також присутність серед натовпу мобільних груп телерепортерів тощо. Демонстративні дії останніх також сприяють поверненню ідентичності учасникам натовпу й зниженню колективного ефекту безкарності.

До наступного розділу: Превентивні засоби боротьби з панікою. Денонсація чуток

Примітки:

1. Гидденс Э. Мятежи, толпы и другие формы коллективного действия. // Диалог. 2001.- № 6/7.

2. Назаретян А.П. Психология стихийного массового поведения. – М., 2001. – 275 с.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии