А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Захворювання на педікульоз – проблема державна


Педикульоз, або вошивість є, насамперед, соціальною хворобою. Кількість заражених зростає в несприятливі для суспільства і економіки періоди, а особливо вразливими на педикульоз є діти. Тому поява в навчальному колективі школи, або в дитячому садку навіть одного носія паразитів, здатна викликати цілу локальну епідемію. Важливо пам'ятати, що заразитися педикульозом можна тільки від людини до людини, тварини не виступають переносниками вошей.

Захворювання на педікульоз – проблема державна

В Україні спалахи педикульозу фіксуються з періодичністю в кілька років. Так, рясними на зараження вошами були 2007-2008 роки. Тоді найбільш постраждали до зараження педикульозом Одеська, Херсонська області та Закарпаття.

Новий спалах педикульозу ставсяя після 2014 року. Цифри зараження іноді такі, що лікарі починають бити на сполох, адже воші можуть стати переносниками і більш серйозних захворювань, таких як висипний тиф.

Так, в 2016 році лікарі-епідеміологи Дніпропетровщини зафіксували дві з половиною тисячі фактів зараження педикульозом в області. Тоді, за словами начальника Головного управління Держсанепідслужби в Дніпропетровській області Андрія Кондратьєва, щоденна кількість звернень з приводу зараження вошами і гнидами становила по 10-15 чоловік. Найбільша кількість заражень педикульозом була зафіксована в Тернівці, Новомосковську, Новомосковському та Павлоградському районах. При цьому лікарі впевнені, що реальних випадків зараження набагато більше, оскільки деякі батьки, виявляючи у дітей вошей, вважають за краще лікувати їх самостійно.

В принципі, наявні в продажу засоби від вошей, здатні захистити від поширення педикульозу і позбавити паразитів як дітей, так і дорослих. Але потрібно мати на увазі, що не завжди зовнішні ознаки зараження виявляють себе однаково. Крім того, різні види вошей можуть вести себе по-різному і вимагають різних препаратів і методів боротьби.

Існує три види вошей, які паразитують на людині. Це головна воша, платяна і лобкова. Всі вони харчуються кров'ю людини, тому викликають свербіння і печіння на шкірі в місцях свого проживання. Найбільшими бувають самки головних вошей, вони можуть досягати розмірів 5 мм.

Платтяні воші зовні схожі на головних, але дрібніші і зазвичай не мають ніякого забарвлення, що дозволяє їм маскуватися на будь-якому фоні. Проживаючи в брудній білизні, паразит здатний обходитися без їжі до десяти діб. А відкладені самкою яйця можуть зберігати життєздатність до двох місяців, чекаючи слушного моменту для народження нового паразита.

Лобкова воша, або площица - найдрібніша серед цього типу комах-паразитів. Поза тілом людини вони вмирають від голоду протягом доби.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии