А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Поява релігійного плюралізму в лавах християнсько-демократичних партій

Християнська демократія. Історія та сучасність

До попереднього розділу: Соціологічна різноманітність електорату та членів християнсько-демократичних партій

Перші християнсько-демократичні партії створюються виключно на католицькій основі (як приклад, можна згадати Німеччину або Бельгію), хоча незабаром виникають і протестантські партії, джерелом натхнення яких стають ідеї християнства і демократії: у Нідерландах, Швейцарії, а згодом і в Норвегії – в період між Першою та Другою світовими війнами. Після Другої Світової війни з’являються багаточисельні католицько-протестантські партії – Християнсько-Демократичний Союз Німеччини, Християнсько-Демократична партія Нідерландів, а після краху комуністичної ідеології в Центральній та Східній Європі – християнсько-демократичні партії держав цього регіону на православній основі.

Серед виборців, що голосують за християнських демократів, значну частину посідає невіруюче населення, відсоток якого суттєво менший серед членів партій. Крім того, протягом останнього часу серед прихильників християнсько-демократичного руху з’являються послідовники іудаїзму та мусульмани (Філіппіни).

Католицький вплив на європейські християнсько-демократичні партії виявляється в питаннях розвитку суспільної свідомості, солідарності та досить-таки інтервенціоністської соціальної політики з боку державних органів. Реальний вплив має суспільна доктрина католицької церкви, енциклік “Rerum Novarum” (1891), “Quadragesima Anno” (1931), “Centessimus Annus” (1991).

У свою чергу протестантські впливи на європейський християнсько-демократичний рух виявляються в частішому звертанні до євангелічних і біблійних джерел християнської традиції, а також до розвитку індивідуальної відповідальності. У біконфесійних партіях (члени яких переважно поділяються на прихильників двох конфесій) протестанти, як правило, є лояльнішими до економічного лібералізму, ніж католики. Вони також відзначаються більшим лібералізмом у питаннях моральності, абортів, розлучень і концепції сім’ї.

Слід також зазначити, що вихід на політичну арену партій, що перебувають під впливом православ’я, дозволить збагатити інтелектуальну традицію християнсько-демократичного руху в Європі і в усьому світі.

До наступного розділу: Специфіка діяльності в залежності від геополітичного становища

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии