А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Новий Патріарх є самостійним гравцем

Архів 2009 р.

Коментар заступника Голови ХДС Юрія Решетнікова щодо Помісного Собору РПЦ


– Юрію Євгеновичу, як Ви оцінюєте результати Помісного Собору РПЦ, який нещодавно відбувся, зокрема обрання новим Патріархом Московським і всієї Русі митрополита Кирила? Які це може мати наслідки для України?

– Я позитивно оцінюю як результати роботи Помісного Собору взагалі, так і обрання новим Патріархом митрополита Кирила. Безумовно, що він, попри свою неоднозначність, є досвідченим і прагматичним церковним політиком. На відміну від свого основного конкурента – митрополита Климента – є самостійним гравцем, значною мірою непідконтрольним Кремлю. Наскільки відомо, він розуміє українські реалії та ситуацію в українському Православ’ї і здатен, як Патріарх і досвідчений церковний дипломат, врахувати їх у своїй діяльності, а не лише російські інтереси.

– Чи розглядалося на Помісному Соборі українське питання?

– Окремо українське питання на Соборі не розглядалося. Разом з тим Собором було затверджено Статут РПЦ, ухвалений Архієрейським собором 2000 р., відповідно до якого «Українська Православна Церква є самокерованою з правами широкої автономії» і у своєму житті і діяльності керується, зокрема, Томосом Патріарха Московського і всієї Русі 1990 року. А зазначений Томос визначає Українську Православну Церкву як «незалежну і самостійну в управлінні». Таким чином Помісний Собор підтвердив нинішній самостійний статус УПЦ, що є дуже важливою подією. Нагадаю, що, зі слів митрополита Володимира, за своїми правами УПЦ не поступається автономним та автокефальним православним церквам. Крім того, підтвердження самостійності УПЦ матиме позитивні наслідки і для розвитку міжправославних відносин в Україні з метою подолання розколу в українському Православ’ї.

– Напередодні Помісного Собору було багато розмов щодо можливого надання автокефалії Українській Православній Церкві, зокрема і через те, що Архієрейський собор 1992 р. відніс вирішення цього питання на розгляд Помісного Собору. Проте це питання на Соборі не порушувалося. Чому?

– На сьогодні питання про надання УПЦ автокефалії не стоїть передусім через відсутність у ній самій єдності з цієї проблеми. Це наочно проявилося на передсоборній нараді ще 17 січня. Тому будь-яке рішення відносно цього питання могло спровокувати розкол в УПЦ, що в нинішніх українських реаліях мало б неабиякі негативні суспільні наслідки. Враховуючи це, і митрополит Володимир, і Патріарх Кирило займають виважену позицію стосовно того, що розгляд питання про надання автокефалії УПЦ можливий тільки після досягнення в її середовищі єдиної позиції з цього питання.

– Митрополит Володимир на передсоборній нараді запропонував створити спеціальну комісію, яка мала б запропонувати можливі шляхи розв’язання українського питання як щодо відносин УПЦ-РПЦ, так і стосовно подолання між ними православного розколу в Україні. Утім, на Соборі таку комісію так і не було створено. Чому?

– Справді, митрополитом Володимиром було запропоновано цілком реалістичний і виважений шлях, який мав сприяти розв’язанню українського питання. Проте, як відомо, відповідна резолюція не була ухвалена на передсоборній нараді через опозицію на чолі з митрополитом Одеським Агафангелом. Тому і порушення цього питання на Помісному Соборі було недоцільним. Разом з тим ця слушна ідея вочевидь заслуговує на свою реалізацію. Тому можна передбачити, що в майбутньому пропозицію митрополита Володимира буде розглянуто і, сподіваюсь, підтримано, тепер уже в більш спокійній, а не передсоборній обстановці, зокрема і зважаючи на наявність новообраного Патріарха.

Архів 2009 року
Газета "Християнський Демократ"


Російськомовна версія статті: Новый Патриарх является самостоятельным игроком

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии