А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Тихий вбивця

Ні, цього разу мова не йде про надумані жахливі сюжети, якими аж занадто переповнені телебачення, газети, а особливо Інтернет. Повсякденна реальність набагато прозаїчніша але не менш жорстока. Без зайвого галасу гіпертонічна хвороба щороку непомітно вражає мільйони людей. Її підступність вражає, а лікування переважно не приносить бажаних результатів. І все ж таки вихід є.

Важко знайти хворобу, яка могла б позмагатися з гіпертонією щодо кількості хворих і наслідками до яких вона призводить. Це найпоширеніше неінфекційне захворювання, що спостерігається в розвинутих країнах. В середньому кожна п’ята доросла людина має підвищений артеріальний тиск, а це переважно єдиний симптом гіпертонічної хвороби. Та й ця статистика дещо спотворена, адже дослідження показали, що лише 50% людей знає, що у них підвищений артеріальний тиск. З них лікуються лише 50%. Тих, що залишилися ділимо навпіл і отримуємо кількість людей, що проходять лікування ефективно.

Первісні підйоми артеріального тиску переважно спостерігаються в людей, які ведуть малорухливий спосіб життя, а також в осіб з підвищеною реактивністю під впливом фізичних напруг, емоцій та афектів. Не останню роль грає спадковість. Ця хвороба здебільшого протікає повільно впродовж багатьох років. Періоди «затишшя» змінюються загостреннями, які особливо проявляються коли змінюються пори року.

Нажаль, ми не завжди адекватно реагуємо на головний біль, тиск у потиличній ділянці, що часто виникають ранком. Далі до цих симптомів приєднується шум у вухах, відчуття пульсації в голові, кола перед очима та запаморочення. Для більшості і це не є приводом внести корективи в звичний уклад життя, обстежитись у фахівців та чітко виконувати їх настанови. Ми не звертаємо уваги на той факт, що підвищений кров’яний тиск — один з головних факторів ризику розвитку атеросклерозу, серцевої недостатності, ішемічної хвороби серця та порушень мозкового і периферичного кровообігу. Якщо порівнювати гіпертоніків з тими, у кого оптимальний кров’яний тиск (120/80 мм рт. ст.), то виявляється, що в перших у три рази вище ризик інфаркту міокарда, в п’ять разів вище ризик розвитку серцевої недостатності і у вісім разів вища ймовірність інсульту.

Існує чимало причин розвитку гіпертонії. Саме тому самолікування і прийом лише одних медикаментів не дозволить її позбутися. У кращому випадку артеріальний тиск на певний період зменшиться. Лише фахівець медичної клініки після проведеного діагностичного обстеження може виявити причину захворювання та підібрати індивідуальне лікування. Крім того необхідно змінити спосіб життя і харчування. Особливо це корисно на ранніх стадіях захворювання, коли тиск коливається в межах 140-159/90-99 мм рт. ст.

Для профілактики гіпертонії корисні регулярні фізичні навантаження. Отримавши консультацію у лікаря займайтесь бігом підтюпцем, ходьбою, плаванням, робіть зарядку та приймайте участь у легких спортивних іграх. Почніть нарешті рухатись і більше бувати на свіжому повітрі.

Не забувайте, що після психоемоційних перенапруг необхідне розвантаження. Варто навчитеся методам релаксації, а краще не брати до голови різний непотреб. Між працею та відпочинком повинно бути оптимальне співвідношення. Не працюйте в нічну зміну, якщо у вас погана спадковість щодо захворювання на гіпертонію.

Дієта має бути повноцінною в кількісному і якісному відношенні. Обмежте вживання кухонної солі і тваринних жирів. Пам’ятайте, що жирні сорти м’яса та риби, а також масло та яйця сприяють збільшенню вмісту в крові холестерину. Варто забути про алкоголь, тютюн та інші шкідливі забаганки. Натомість варто скинути зайву вагу, а в раціон включати горіхи, цільнозернові крупи, рибу, сою та інші бобові, брокколі, цвітну капусту, овочі та фрукти. Народна медицина радить впродовж 15–20 днів вживати щодня по 100 г волоських горіхів з медом.

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии