А.С.Д. в Google News - натисніть Підписатися

Прогноз розвитку корупційної ситуації в Україні

Корупція в Україні: причини поширення та механізми протидії

До попереднього розділу: Міжнародний досвід протидії корупції

Серед оцінюваних за рівнем корупції 102 країн світу Україна посіла 85 місце. З колишніх радянських республік лише в Молдові, Казахстані та Азербайджані корупція та хабарництво розвинуті ще більше. Експерти з Transparency International неодноразово звертали увагу на те, що в колишніх радянських республіках часто можна почути гучні заяви політиків про наміри боротися з хабарництвом, але, як свідчить досвід, до справи поки що так і не дійшло. Так, на думку С.Крістенсена, одного зі співробітників Transparency International, темою боротьби з корупцією часто зловживали в Україні, використовуючи її, як політичний інструмент. Він звернув увагу на те, що для подолання хабарництва українському керівництву досі не вистачало політичної волі. Крім того, на думку експертів, у колишніх радянських республіках люди так довго жили з цією проблемою, що чимало з них можливо більше не уявляють державної системи без хабарництва. У зв'язку з цим “Тренсперенсі інтернешнл” у черговому звіті застерегла, що корупція гальмує демократичний розвиток, сприяючи розвитку бідності.

Щорічне (2009 р.) глобальне дослідження Transparency International засвідчило, що Україна, разом з країнами Східної, Південно-Східної Європи та Центральної Азії сприймається її населенням як висококорумпована держава . Цьогорічна позиція України у рейтингу корумпованості країн світу з оцінкою в 2,2 бали та загальні темпи розповсюдження корупції в державі засвідчили необхідність рішучих кроків для порятунку країни та виходу з корупційної прірви.

За останні три роки Україна втратила індекс з 2,8 до 2,2, тобто на 5 пунктів. У випадку, якщо негативна тенденція збережеться Україна за 5-7 років може наздогнати Сомалі. Більшість держав з рейтингом 2 бали і менше перебувають у військових конфліктах і Сомалі з їх піратами тут не виключення. Результати багатьох незалежних досліджень, включно з даними Transparency International, засвідчують, що країни, які сприймаються як найбільш корумповані, є тими самими країнами, що найбільше страждають від довготривалих конфліктів, спрямованих на знищення державної інфраструктури. Українське суспільство вже сьогодні відчуває болючі симптоми проявів корупції це: величезні масштаби розкрадання державних коштів, зростання рівня безробіття та бідності, фактична неспроможність держави протидіяти небезпечним хворобам, що з рештою призводить до поступового вимирання української нації. Слід також взяти до уваги, що за оцінками експертів, зниження Індексу сприйняття корупції лише на один пункт призводить до відтоку з країни капіталу, рівного 0,5 % валового внутрішнього продукту, а також до загального зниження доходів громадян щонайменше на 4 %. Для України ці цифри означають втрату щороку щонайменше 20 мільярдів гривень.

До наступного розділу: Розвиток корупції. Сценарій 1 (песимістичний)

Примітки:

1. Радіо Свобода - radiosvoboda.org/content/Article/893565.html

2. Всі ці країни отримали оцінку поширеності корупції нижче за 5 балів з 10 можливих (за шкалою, в якій 0 означає тотальну корумпованість держави, 10 – практичну відсутність корупції).

0 коментарів

Ваше имя: *
Ваш e-mail: *

Подписаться на комментарии